szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy budapesti egészségügyi intézmény területén és Kaposvárott fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte a rendőrség. A hvg.hu megtudta: az ügyben érintett cég vezetője egy ismert plasztikai sebész mellett Fásy Ádám televíziós producer is. A négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt - közölte a Fővárosi Bíróság szerdán kora este. A közlemény szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság "elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig". A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán. A hírportál információja szerint egy amerikai, egy ukrán és két magyar orvos éppen egy műtéthez készülődött, amikor a rendőrök tetten érték őket.  Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője az elmondta: a rendőrök két magyar, egy amerikai és egy ukrán állampolgárral szemben folytatnak eljárást emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt. 

A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott, vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt. Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Értesülésünk szerint az ügy egyik gyanúsítottja a neves plasztikai
sebész, Seffer István
© Túry Gergely

Bucsek Gábor őrnagy szerdán elmondta: a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség. Három gyanúsítottat - egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárt - egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. Negyedik társukat, egy magyar állampolgárt pedig ezzel párhuzamosan egy vidéki városban fogták el a rendőrök. A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője. A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ezeket ellenőrzik.

Az őrnagy elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, "vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen" történtek. Bucsek Gábor nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, mindenesetre most úgy tűnik, "igen nagy számban", vélhetően százas nagyságrendben. Mint mondta, értékelik a vallomások erre vonatkozó részét, és a házkutatás során lefoglalt bizonyítékokat, amelyekből erre vonatkozó információt nyerhetnek.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: az elkövetők rendelkeztek az abortumokból kinyert őssejt tárolására engedéllyel. "Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket, és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek" - magyarázta. Arra a kérdésre, hogy van-e az ügynek külföldre vezető szála, az őrnagy csak annyit jegyzett meg: feltérképezik a gyanúsítottak kapcsolatrendszerét, még értékelik külföldi kapcsolataikat. Az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználását a törvény 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti. A büntető törvénykönyv szerint az követi el az emberi test tiltott felhasználása bűntettét, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. 

Műtét előtt csaptak le a rendőrök

A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett. A rendőrség szerint mindezek alkalmasak az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetése megalapozott gyanújának megállapítására.  

Az elkövetőket július 27-én, hétfőn egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogták el az NNI munkatársai éppen akkor, amikor egy újabb beteggel kapcsolatos beavatkozásra készültek.

Őrizetben az ismert plasztikai sebész

Kicsoda Seffer István?
Seffer István tagja a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebésztársaságnak,  a Magánorvosi Szekciónak, a Magyar Sebész Társaságnak, a Nemzetközi Plasztikai Sebésztársaságnak, az Országos Plasztikai Sebészeti Szakvizsga Bizottságnak és a Magyar Orvosok Tudományos Egyesületének. Vezetője az Országos Plasztikai Sebészeti Grémiumnak. Közel egy évtizede ő szervezte meg a plasztikai sebészeti szakfelügyelői rendszert. A Magyar Magánkórházak Egyesületének alelnöke.  2007-ben fejezte be 874 oldal terjedelmű monográfiáját az "Embrionális őssejt kutatás, izolálás, tárolás és terápiás felhasználás" témakörben.

A tettenérés helyszínén szemlét, majd az elkövetők lakó- és tartózkodási helyén házkutatást tartottak Budapesten és Dél-Magyarországon. A házkutatások során különféle, a két érintett cég tevékenységével kapcsolatos okiratokat, számítástechnikai adathordozókat, számítógépeket és egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A gyanúsítottak kihallgatásuk során részben beismerő vallomást tettek. Az NNI mind a négy gyanúsított esetében kezdeményezi az előzetes letartóztatásba helyezést.

Az érintett cég az IRM Magyarország Zrt. Ennek egyik vezetője az ismert plasztikai sebész, Seffer István, valamint Fásy Ádám televíziós producer.  A hvg.hu megkereste Fásy Ádámot, de csak üzenetet tudtunk neki hagyni, visszahívást ígértek.

Az ismert plasztikai sebész, Seffer István is az őrizetbe vett személyek között van. Az IRM Magyarország Zrt. székhelye egyébként Budapesten van, méghozzá ott, ahol Seffer István rendelője található. Seffer István páciensei között számos híresség is van. Seffer élettársa az egykori szépségkirálynő, Bodri Krisztina. A hvg.hu úgy tudja, Seffert ezekben a percekben hallgatja ki gyanúsítottként a rendőrség, vele van ügyvédje, Zamecsnik Péter is.

Seffer testvére tagad

A Seffer-klinika ügyvezető igazgatója, Seffer Tibor kedd este ugyanakkor tagadta az internetes újság értesülését. Közölte, július 13-tól augusztus 3-ig zárva tart a klinika, ahol nem folyik őssejt-kutatás. Mint kifejtette, az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejt-gyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. Az IRM engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, gyakorlatilag azóta ez a cég sem folytat őssejt-kutatást Kaposváron, és a napokban hivatalosan is felhagyott ezzel a tevékenységével.

Seffer Tibor hangsúlyozta, a klinika és az IRM két különböző cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és annak dolgozói be sem tehették a lábukat a bérelt laboratóriumba, amelynek szabályos működését a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja