szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést, de azt még vizsgálják, hogy pontosan hány emberen végeztek ilyen beavatkozást azok az orvosok, akiket szerdán helyeztek előzetes letartóztatásba - adta hírül a Magyar Televízió Híradója csütörtök este.

A hírműsor a Nemzeti Nyomozó Irodára (NNI) hivatkozva közölte, hogy az őssejt-beültetési ügynek újabb gyanúsítottjai is lehetnek, de azokat a betegeket, akiken ilyen műtéteket végeztek, nem vonják felelősségre. Az NNI főosztályvezetője elmondta, a gyanú szerint a beültetéseket az amerikai professzor végezte. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy az elhalt magzatokat honnan szerezték be az orvosok - olvasható a Híradó online oldalán.

A Sonline hírportálnak Káplár Lajos főorvos, a marcali városi kórház egykori megbízott főigazgatója csütörtökön azt mondta: habár a hírek annak idején - 2007-ben - háromról szóltak, két abortumot szállítottak el Kaposvárra. Mint mondta, mindez teljesen legális volt. Az abortumok magzati részéből szöveteket tudományos feldolgozásra átadunk egy cégnek, amely szakhatósági engedélyekkel rendelkezett. A szállítást az abortuszon átesettek előzetes beleegyező nyilatkozatával tették - tette hozzá.

A korábbi főigazgató közölte, hogy a rosszul kezelt hűtőberendezés miatt végül az őssejtek feldolgozására nem kerülhetett sor, és amikor megkérdőjeleződött a szakhatósági háttér, felhagytak az együttműködéssel. Káplár főorvos szerint az IRM-labor Somogyból a kaposvári és a nagyatádi kórházzal is leszerződött, és pécsi intézménnyel is együttműködtek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a bíróság.

Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Sóoldat a fecskendőkben: kamu volt az őssejtterápia?

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság.

MTI Itthon

Alkalmatlanok voltak Sefferék az őssejtkezelésre

A Figyelőnet (FN) birtokába került szakvélemények szerint azért nem támogatták az IRM Magyarország Zrt. őssejtkezelésre vonatkozó kérelmét, mert a projektben részt vevő kutatók szakmai felkészültségéről "nem állt rendelkezésre releváns információ".

hvg.hu Plázs

Illegális őssejtterápia: miért is veszélyes?

Az illegális őssejt-beültetéssel kapcsolatban sokféle információ látott napvilágot. Amit tudni lehet, hogy a beavatkozások rendkívül veszélyesek, hiszen következményük – egyelőre – megjósolhatatlan. Ennek okáról, az őssejtek jelenlegi felhasználási lehetőségeiről szakembert kérdeztünk.

MTI/hvg.hu Itthon

Fásy Ádám és egy ismert sebész is érintett az őssejt-beültetési ügyben

Egy budapesti egészségügyi intézmény területén és Kaposvárott fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte a rendőrség. A hvg.hu megtudta: az ügyben érintett cég vezetője egy ismert plasztikai sebész mellett Fásy Ádám televíziós producer is. A négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek

A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK