szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Figyelőnet (FN) birtokába került szakvélemények szerint azért nem támogatták az IRM Magyarország Zrt. őssejtkezelésre vonatkozó kérelmét, mert a projektben részt vevő kutatók szakmai felkészültségéről "nem állt rendelkezésre releváns információ".

A Figyelőnetre csütörtökön felkerült cikkben azt írják, hogy a birtokukba jutott dokumentumok szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) valóban engedélyezte az őssejtbotrányba keveredett cég működését, ám az őssejtkezelésekre vonatkozó kérelmüket az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakmai alkalmatlanság miatt utasította el.

Az ETT 2007 folyamán kért szakértői véleményeket a Seffer István által jegyzett, "Protokoll az embrionális/foetális őssejt előállítása tárolás, kutatás és terápiás felhasználás céljából" című kutatási tervről - írja az FN, majd idézi is az egyik szakértő által aláírt értékelést. Ebben a következő áll: "Az őssejtek felhasználása a gyógyításban jelentős áttöréseket ígér, ezért a klinikai szintű kutatások támogatása igen fontos feladat. Ugyanakkor, éppen a szakmai és etikai kérdések vitatottsága miatt, csakis olyan klinikai vizsgálatok támogathatók, amelyek mind szakmailag, mind jogilag és etikailag jól megalapozottak. Véleményem szerint a jelen kérelemmel kapcsolatban mindhárom területen olyan súlyos aggályok merülnek fel, amelyek alapján az engedély megadását nem javaslom."

Seffer István
© Túry Gergely
A szakvélemények szerint azért nem támogatták a kérelmet, mert a projektben részt vevő kutatók szakmai felkészültségéről releváns információ nem áll rendelkezésre. "A harkovi kutatókra és az IRM-re vonatkozó adatok ellentmondásosak, (...) semmilyen, a jelen projekttel kapcsolatos nemzetközi szintű közleménnyel nem rendelkeznek" - áll a kritikában. Hozzáteszik: Yuliy Balaytis professzor tollából például mindössze egy saját kiadású 2002-es publikáció és egy 2004-es személyes közlés olvasható. Holott - jegyzi meg az FN - a kaposvári klinika nemzetközi szakértői stábot ígért. Ráadásul honlapján azzal büszkélkedett, hogy szakértőjük tagja a New York-i Tudományos Akadémiának, ám egy ilyen tagság évi 125 ezer dollárért bárki számára megszerezhető.

Egy másik vélemény szerint a laboratóriumi, preparatív infrastruktúra és szakmai háttér rendelkezésre állásáról sem volt információ, ráadásul az sem egyértelmű, hogy mire kérték az engedélyt. Azt is kifogásolták, hogy semmilyen konkrét leírást nem adtak le arra vonatkozóan, hogy az őssejtkészítményt milyen betegségekre kívánják alkalmazni. De nincs adat a szervezetbe juttatás pontos módjáról sem, és az eredmények kiértékelésére vonatkozó részt is hiányosnak találták a szakértők - írja az internetes lap.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a bíróság. Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. 

Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él