szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszavonta a Balla Irma-gyilkosság kapcsán tett beismerő vallomását D. Lajos, aki a bűncselekményt megelőzően segédmunkásként dolgozott az asszony háza melletti építkezésen; az ügy vádlottja továbbra is az áldozat fia, S. Sándor.

Jónáné Pocsai Edit főügyész-helyettes pénteken azt közölte, hogy ügyész és rendőr együtt hallgatta ki a debreceni D. Lajost, aki beismerte: ő ölte meg Balla Irmát. A férfi időközben visszavonta a vallomását, így az eljárásban az nem vehető figyelembe.
   
A bizonyítási eljárás eredménye - miszerint D. Lajos kívülről nem láthatta Balla Irma lakásának berendezését, amiről részletes leírást adott, s az áldozat mobiltelefonját azon az útvonalon ásták el, ahol a férfi rendszeresen közlekedett -, nem elegendő-e az eljárás felfüggesztésére, a vád visszavonására és a nyomozás kiterjesztésétre, Jónáné Pocsai Edit közölte: "a bizonyítás olyan állapotban van, hogy nincs kellő alap a vád visszavonására". Hozzátette: a Balla-gyilkosságot a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság tárgyalja, a részletekről a bíróság adhat tájékoztatást.
   
Figula Ildikó, a hajdú-bihari bíróság szóvivője kedden felidézte: a nyomozóhatóság már a gyilkosságot követő hetekben, 2007 májusában meghallgatta D. Lajost, aki úgy nyilatkozott, hogy otthonában aludt a gyilkosság idején, s ezt három tanúval igazolta.
   
Ez év július közepén a férfi egy ellene más bűncselekmény elkövetése miatt folyó eljárás nyomozati szakaszában a Balla-gyilkosság ügyében beismerő vallomást tett, miszerint ő ölte meg Balla Irmát. Néhány nap múlva azonban a vallomását visszavonta - ismertette a részleteket a bírósági szóvivő.
   
Figula Ildikó felidézte azt is, hogy a Balla-gyilkosság július 10-én és 13-án lefolytatott tárgyalása során a bíróság tanúként meghallgatta D. Lajost, de a másik bűnügyben tett, a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethette, mert ahhoz a férfi nem járult hozzá.
   
Az ilyen formában visszavont vallomás pedig nem használható fel ellene. D. Lajos egyébként több meghallgatás során többféle nyilatkozatot tett a Balla-ügyben - jegyezte meg a bírósági szóvivő. Hozzátette: a bíróság a rendelkezésre álló adatokat teljeskörűen értékeli, s azokat figyelembe veszi az S. Sándor elleni büntetőper állásfoglalásában, vagyis ítéletében.
   
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, a lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Holttestét a fia találta meg, ő értesítette a rendőrséget. Egy évvel később a rendőrség a fiút, S. Sándort gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével, s előbb őrizetbe vették, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartották. Jelenleg szabadlábon védekezik.
   
A tárgyalás augusztus 31-én folytatódik Debrecenben.
 
 
 

 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Balla Irma a fenyegetésekről Kósa Lajosnak is beszámolt

Kósa Lajos debreceni polgármestertől kért segítséget a meggyilkolását megelőző napon Balla Irma fideszes helyi önkormányzati képviselő - derült ki az áldozat lányának tanúvallomásából szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Továbbra is letartóztatásban Balla Irma fia

Nem helyezték szabadlábra Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő fiát, akit anyja meggyilkolásával vádolnak; a védői előterjesztést a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerdán elutasította.

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban