szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár jogerősen betiltották, mégis tovább tevékenykedik a Magyar Gárda. Békéscsabán például a szatírok ellen védik a nőket, másutt az újoncokat képezik ki.

Úgy tűnik, a Jobbik "alakulata", a Magyar Gárda immunis a jogerős ítéletekre. Dacára a betiltásnak, továbbra is aktívan működik, honlapja rendszeresen frissül, legutóbbi bejegyzésükben például arról tájékoztatják tagjaikat, hogy - idézzük - "Bátaszéken is támadnak a cigányok". A weblap tanúsága szerint továbbra is lehet jelentkezni gárdistának, sőt, Heves megyében "sikeres kiképzés" is zajlik, hogy az újoncokat felkészítsék a közelgő avatásra. Merthogy avatás is lesz, dacára annak, hogy a rendőrség a Hősök terére tervezett eseményt - a forgalom akadályozására hivatkozva - nem vette tudomásul, azaz megtiltotta. A tiltás ellen a Magyar Gárda bÍrósághoz fordul, bár kérdéses, hogy az igazságszolgáltatás előtt magánszemély vagy jogi személy képviseli-e majd őket, miután jogi személyként (azaz egyesületként) a jogerős ítélet értelmében már nem léteznek.

Új tagokat is vesznek fel
© Mizik Marcell
Igaz, a jogerős ítéletet még a rendvédelmi szerveknek sem sikerült értelmezniük. Erre jó példa az, ami Békéscsabán zajlik. Alig pár nappal azután, hogy a Magyar Gárdát betiltották, a békéscsabai gárdisták járőrözni kezdtek a város utcáin, a rendőrség kivonult és igazoltatta az önkéntes rendfenntartókat.

De mára úgy tűnik, tudomásul vették a rendőrök, hogy a Magyar Gárda is ki szeretné venni a részét a rendfenntartói munkából, legalábbis erre utal, hogy most már a rendőrség is tűri, hogy a gárdisták - először csak civil, majd "formaruhában" - járőrözzenek. Indok is van, legalábbis a gárdisták részéről: a megyében az utóbbi időkben elszaporodtak a nők elleni támadások. (Hasonló önkéntes akció a kislétai eset óta egyes roma közösségekben is előfordul, tegnap Gávavencsellő határában "fogtak el" romák egy általuk gyanúsnak vélt terepjárót.)

A gárda persze nemcsak kiképez és járőrözik, hanem kevésbé harcosabb eseményeket is szervez a zászlószenteléstől kezdve az árvízi munkálatokig. Sőt, olykor önmagukat is megsegítik: legutóbb egy "személyzeti tisztük" kapott kerékdefektet az autópályán a kánikulában, mire a "központ" már mozgósította is a bajtársakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott