szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kenőpénzt fizetett a Centrum Kft. parkolási társaság a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetőjének, akit vesztegetés miatt le is tartóztattak. Csakhogy a parkolási cégnél egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, a kft. pedig mélyen hallgat az ügyről.

Egyelőre csak annyit árult el a Budapesti Nyomozó Ügyészség, hogy a vesztegetést bűnszövetségben követték el. A hvg.hu úgy tudja, a nyomozók látókörébe legalább három személy került. Csakhogy eddig egyetlen embert tartóztattak le, Farkas Kálmánt, a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetőjét. Őt vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség. Eszerint Farkas 2008-ban és 2009-ben minden hónapban - az előző havi bilincselések számától függően - 500 és 800 ezer forint közötti, úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el. Az összegből juttatott a beosztott közterület-felügyelőknek is, ösztönözve őket, hogy több kerékbilincset tegyenek fel.

A vesztegető a gyanú szerint a Centrum Kft. volt, csak azt nem tudni, konkrétan ki vagy kik. A társaságnak azért áll érdekében a bilincselés, mert a bilincset csak a kft. munkatársai szerelhetik le az autókról, feltéve, hogy annak tulajdonosa befizet 15 ezer forintot a cég bankszámlájára. Bár nem tartozik szorosan az ügyhöz, a parkolási helyzet átláthatóságát jól mutatja, hogy a megbilincselt autós azt sem tudja, hogy a Centrumnak juttatott 15 ezer forintjából mennyi pénzt tart meg a kerület (illetve a közterület-felügyelet), s ezt - az egyébként feltehetően közérdekű - adatot a Centrum Kft. telefonos ügyfélszolgálatán sem tudják vagy akarják megmondani. A hvg.hu-nak erre a kérdésére maga a Centrum Kft. sem válaszolt.

Farkas letartóztatásának tükrében már-már ironikus, hogy az ügyfélszolgálatnál azzal indokolják a számlabefizetés szükségességét (a helyszíni, közterület-felügyeletiseknek történő kifizetés helyett), hogy ezáltal elkerülhető a korábbi években tapasztalt korrupció. Ugyancsak a cég átláthatatlanságát mutatja,  hogy a cégvezetőket nem lehet utolérni - a telefonos ügyfélszolgálaton pedig senkinek sincs esélye arra, hogy a kft. valamelyik vezetőjéhez kapcsolják.

A Centrum Kft. mélyen hallgat arról, hogy társaságuknak milyen szerepe volt a vesztegetési ügyben. Bár az ügyészség által nyújtott információk alapján ez elég egyértelmű (a Centrum Kft.-től valaki vagy valakik fizették le Farkast), nem világos, hogy a nyomozók miért nem vettek őrizetbe senkit a cégtől. Az ügyészség az ezt firtató kérdésekre mindössze annyit válaszol, hogy a "pénz forrása" a Centrum Kft. volt. A hvg.hu úgy tudja, az ügyben titkos nyomozás folyt, az sem kizárt, hogy a nyomozók (még) nem tudták beazonosítani a vesztegetők konkrét személyét. Az viszont pénteken kiderült: egy közterületfelügyelőt, T. Istvánt szintén gyanúsitottként hallgatták ki, a férfi beismerő vallomást tett. 

A Centrum Kft. körüli újabb botrány mindenesetre ismét felveti azt a kérdést, hogy a közterület-felügyelet miért von be magáncégeket a munkájába. Főleg úgy, hogy - mint az a Népszabadság pénteki számában olvasható - az sem ritka, hogy a végrehajtásba bevont profitérdekelt magáncégek a felügyelők által előre kitöltött igazolópapírral járják a várost, s büntetik azt, akit csak akarnak.

Bár a Centrum Kft. eddig számos botrányt túlélt, nem kizárt, hogy Farkas letartóztatása már tényleg a cég bukásához vezet. A nyomozó hatóság ugyanis komoly vizsgálat alá veszi a kft.-t, a Népszabadság értesülése szerint sok parkolási büntetés vagy kerékbilincselés jogszerűsége utólag válhat kérdésessé. Ráadásul egy másik vonalon is rezeg a léc a kft. alatt, miután a Gazdasági Versenyhivatal kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja Terézváros parkolási pályázatát. A VI. kerület ugyanis újabb tíz évre szerződne a Centrummal, noha - mint azt a kerület alpolgármestere már elismerte - a parkolás kiszervezése egymilliárd forintos kárt okoz a kerületnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elhalasztották a Centrum Parkoló tárgyalását

Június 24-re halasztotta el a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Centrum Parkoló Rendszer Kft. elleni tárgyalást kedden, melyben a felperes Látkép Egyesület azt követeli a parkoló társaságtól, hogy hozza nyilvánosságra bevételeit és kiadásait. A tárgyaláson a Centrum Parkoló Rendszer Kft. képviselője nem jelent meg.

MTI Itthon

Törvénysértések a Centrum Parkolónál

Alapvetően új, az autósok számára kedvező helyzet alakulhat ki a régóta húzódó parkolási vitában, mivel több törvénysértést is megállapított a Centrum Parkoló Kft., illetve az általa működtetett Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának tevékenységével kapcsolatban a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal - közölte a pénteki Népszabadság.

hvg.hu Itthon

A Centrum Parkoló titokzatos bizniszei

Közvetítőcégeken keresztül értékesített több milliárd forintnyi követelést a Centrum Parkoló Kft., amihez a közigazgatási hivatal szerint nem volt joga - írja a legfrissebb HVG.

MTI Itthon

Centrum-botrány: előzetesben a megvesztegetett közterületis

Előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

HavariaPress Itthon

Nem titkolózhat tovább a Centrum?

Holnap születhet ítélet abban a bírósági perben, amelynek felperese azért nyújtott be keresetet a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ellen, hogy a cég hozza nyilvánosságra, mire költötte bevételeit az elmúlt években - jelenti a HavariaPress.

MTI Itthon

Nem perelhet a Centrum az elmaradt parkolási díjakért

Pert nyert egy parkoló autós a követelés-behajtó céggel szemben a fővárosban. az elsőfokú bíróság szerint a követeléseket eladó Centrum Kft.-nek nem volt joga parkolási díjat szedni azért, mert az önkormányzati törzsvagyon részét képező parkolási helyeket nem megfelelő eljárásban értékesítették - közölte a Vasárnapi Hírek.