szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte egész nap jó idő lesz, a fővárosban több fő közlekedési utat lezárnak vagy lezárhatnak augusztus 20-án, az ország születésnapján. Nem tartanak vihartól a hatóságok, de azért alaposan felkészülnek mindenre: a korábbinál több menekülő utat építenek ki a rakparton. Este az államfő a Hősök terén mondja majd el beszédét.

Szinte zavartalan, frontmentes, napsütéses idő lesz Budapesten és az egész országban az augusztus 20-i ünnepek alatt, az esti tűzijátékot sem fogja az időjárás megzavarni – legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Sőt, az átlagosnál kissé melegebb idő várható, kora délután 30 fok körüli hőmérsékletre kell számítani. Mivel egész nap zavartalan lesz a napsütés, erős lesz az UV-B sugárzás.

Hivatalos programok

Az állami ünnepségek sorát augusztus 19-én este kilenckor nyitja meg egy történelmi rockopera a Kossuth téren. A Szent István - Egy ország születése című előadás a magyarok történelmét a honfoglalástól egészen 1083 augusztus 20-ig, vagyis István szentté avatásáig dolgozza fel. A darab bemutatja az államalapítást, Szent István életét és politikáját, fiához, Imre herceghez intézett intelmeit - amelyet első alkalommal zenésítettek meg. 

Csütörtökön reggel a Kossuth téren és a Hősök terén kezdődnek az ünnepi programok. A Kossuth téren reggel fél 9-kor vonják fel Magyar Köztársaság lobogóját katonai tiszteletadással, utána játszóház majd kenyérfesztivál lesz, de ugyanitt mutatják majd meg az Ország Tortáját is. A Hősök terén reggel háromnegyed 9-kor katonazenekarok vonulnak fel (az Oktogontól), amit tisztavatás, majd katonai bemutató követ. A Duna-parton 21 órától kezdődik majd a tűzijáték. 

Útlezárások a fővárosban

A fővárosban nehéz lesz autóval közlekedni, mert több helyen lezárják az utakat. Tilos lesz megállni 19-én 6 órától augusztus 24-e reggel fél ötig a pesti alsó rakparton a Lánchíd és az Erzsébet híd között, a Szent Jobb körmenet miatt pedig a Nádor utcában, az Arany János utcában és a Szent István téren, de lezárásra kerülhet a Bajcsy-Zsilinszky út is a Nagysándor József utca és a Szent István Bazilika között.

A honvéd tisztavatás miatt augusztus 18-a reggel 8 órától 20-a 12 óráig fogják tiltani a megállást a Felvonulási tér egy részén, az Állatkerti körúton és a Kós Károly sétányon, valamint augusztus 20-án reggel 6 órától délután 3 óráig a Stefánia Palota előtt, de itt akár a tömegközlekedést is elterelhetik. Lezárhatják továbbá a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, valamint az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között.

Az állami ünnepségek miatt tilos lesz megállni augusztus 19-e éjféltől 21-e reggel fél ötig a többi között a Kossuth téren, a Balassi Bálint utcában a Szalay utca és a Markó utca között, a Miniszterelnöki Hivatal parkolójában, a Vértanúk terén, a Szalay utca, Akadémia utca, Kelenhegyi út minkét oldalán, a budai alsó rakparton a Lánchíd és a Lágymányosi híd, a pesti alsó rakparton pedig az Erzsébet híd és a Közraktár utca között.

Elterelik a közúti forgalmat augusztus 20-án 17 órától 23 óráig a Budaörsi úton a Villányi úti kereszteződésben, valamint a B-A-H csomópontnál, a Móricz Zsigmond körtéren, az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésében, az Astoriánál, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út kereszteződésben is.

Belocsolják a Gellért-hegyet

Bár rossz időre nem számítanak, a tűzoltók felkészültek a rendezvények biztosítására: 105 tűzoltó, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval vesz részt a két kiemelt kockázatú eseményen, a Duna fölött zajló repülőverseny és a tűzijáték biztosításában. A Gellért-hegy oldalát már csütörtök délután "belocsolják", hogy a Citadelláról kilőtt, lehulló rakéták ne tudják meggyújtani a száraz aljnövényzetet. Idén sokkal több menekülő utat építenek ki a rakpartoknál, így 50 méterenként, ideiglenes lépcsőkön távozhatnak a Duna partról a légi parádéra és a tűzijátékra látogatók. A visszahulló pirotechnikai eszközök miatt az Erzsébet híd zárva lesz, a Szabadság híd viszont a gyalogosok számára nyitva marad. Idén a tűzijáték rakétáit a Citadelláról, a Lánchídról és az Erzsébet hídról, valamint a Lánchíd és a Margit híd között, a Dunán felállított pontonról és uszályokról lövik majd ki. A repülőverseny és a tűzijáték ideje alatt hangosbemondókon németül, és angolul is tájékoztatják a nézőket.

Sólyom a Hősök terén beszél

Sólyom László köztársasági elnök a Hősök terén mondja majd el ünnepi beszédét. Az államfő délelőtt a Magyar Tudományos Akadémián a Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében című konferencián vesz részt, ahol nyitóbeszédet mond. (A konferenciát a szlovákiai nyelvtörvény módosításával összefüggésben rendezik.) Sólyom természetesen az ünnepélyes zászlófelvonáson is részt vesz a Kossuth téren, ahogy az állami kitüntetések átadásán is jelen lesz a Parlamentben. Előző nap pedig Angela Merkel német kancellárral találkozik, aki tiszteletét teszi a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából tartott fertőrákosi ünnepségen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy