szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőperben hat vádlottra az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.

A 2006. szeptember 18-án este történt vandál cselekmények ügyében 2008 májusában kezdődött meg a büntetőper 40 vádlott ellen, közülük egynek az ügyét elkülönítették, egy vádlott, Ekrem Kemál György pedig azóta elhunyt. A keddi tárgyaláson hat olyan vádlott ügyében zárult le a bizonyítási eljárás, akik részben beismerték tettüket.
   
Az ügyész vádbeszéde szerint mind a hat vádlott esetében megállapítható a közérdekű üzem - ez esetben az MTV - működésének megzavarása, továbbá a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás.
   
Az ügyész kiemelte, hogy egy-egy vádlott cselekménye - kődobálás, rongálás, a székházat védő rendőrök felé irányuló támadó mozdulatok - önmagában nem lenne elegendő a közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének megállapításához, de miután egymásról tudva, szándékegységben, társtettesként cselekedtek, magatartásuk összességében megvalósítja ezt a tényállást.
   
Az ügyész nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a cselekmény közrendet, köznyugalmat súlyosan megzavaró jellegét. A védők perbeszédükben vitatták, hogy az MTV közérdekű üzem, továbbá Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére célozva arról beszéltek, hogy a vádbeli cselekmények idején a társadalmi normák a vádlottaktól függetlenül megkérdőjeleződtek.
   
Az eljárás során korábban a tüntetők közül többen arról számoltak be, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatti harag vitte őket az utcára, és az MTV-ben egy ezzel kapcsolatos petíciót szerettek volna beolvastatni.
   
A védelem hivatkozott arra is, hogy az MTV-székházat védő rendőröket célszerűtlenül, szakszerűtlenül vezényelték ki, és ez magában hordta az atrocitások lehetőségét. A tüntetők pedig olyan felfokozott idegállapotban voltak, ami korlátozott beszámítási képességgel, az ítélőképesség zavarával járt együtt, ezért a vádlottak felmentése indokolt.
   
Várhatóan a mai tárgyaláson elsőfokú ítéletet hirdet a bíróság a hat vádlott ügyében, további 32-é viszont folytatódik. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MTV-ostrom: az ORTT nem foglalkozik Grespikék indítványával

Elvetette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén, hogy eljárást indítson a Magyar Televízió (MTV) székházostromának éjjelén nyújtott műsorszolgáltatás miatt - tudta meg a médiahatóság egyik tagjától a nap folyamán az MTI.