szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár ítélethirdetésig is eljuthat az MTV-székház három évvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.

Délelőtt rövid képfelvételeket tekintett meg a bíróság, melyeken többnyire jól látható volt, ahogy a vádlottak egyike-másika éppen követ dob vagy támadó mozdulatot tesz az épületet védő rendőrök felé, mások törnek-zúznak az MTV-székházban, székeket, padokat dobálnak.

A felvételek egy részén még a vádlottak is azonosították magukat, és elismertek egyes, terhükre rótt cselekményeket. A tavaly májusban indult elsőfokú büntetőperben csaknem 40 személyt vádoltak meg közérdekű üzem működésének megzavarásával, rongálással, lopással és más bűncselekményekkel a 2006. szeptember 18-ai esti vandál cselekmények miatt.

A keddi tárgyaláson délelőtt ügyvédi kérdésre a bíró azt közölte, hogy ha van rá lehetőség, a felvételek megtekintése, a bizonyítási eljárás lezárása és a perbeszédek után még a mai tárgyaláson kihirdeti elsőfokú ítéletét, legalább a vádlottak egy része vonatkozásában. 

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forintos kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borogattak, gyújtottak fel. Az ostrom során 191 rendőr sérült meg, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben, felszerelésekben, járművekben több mint 70 millió forintos kár keletkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!