szerző:
MTI

Tárgyalások folynak arról, hogy megváltoztassák a költségvetési törvénytervezetben alkalmazott "egy család - egy segélyezett" elvet, és arról is, hogy ne csökkenjen drasztikusan a gyermekétkeztetési normatíva - értesült a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk ezt a Ferge Zsuzsa szociológus által írt nyílt levél visszhangjának hatására vezeti vissza. A költségvetés tervezetében az intézményi gyermekétkeztetés normatíváját a harmadára csökkentették, a csökkenést az önkormányzatoknak kellene kiegészíteniük. A kiegészítést a leghátrányosabb helyzetben lévő 1500 település kapná meg automatikusan a költségvetéstől.

Az "egy család - egy segélyezett" elve szerint egy családban csak egy felnőtt kaphatna munkanélküli-ellátást.  A gyerekszegénység ellen küzdő szociológus nyílt levelében a Legyen jobb a gyerekeknek nemzeti stratégiára emlékeztette a döntéshozókat. Ferge Zsuzsa , miközben általában megértéssel írt a költségvetési kényszerről, kifogásolta, hogy épp azoktól terveznek drasztikus mértékben elvenni, akiknek a legalacsonyabb az érdekérvényesítő képességük, vagyis: a szegény gyerekektől és a segélyezettektől.

A két intézkedés egyenként 12-12 milliárd forint megtakarítást hozna, de ennél sokkal nagyobb lenne emberileg és politikailag - figyelmeztetett Ferge Zsuzsa a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek címzett levélben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Monoki ötletroham: az kap segélyt, aki műveli a kertjét

Ezentúl csak az kaphat az önkormányzattól segélyt Monokon, aki a háza előtti területet, udvarát és kertjét rendben, tisztán tartja, valamint a házhoz tartozó kertben saját maga és családja ellátásának érdekében haszonnövényeket termeszt - egyebek mellett ezt tartalmazza az a levél, amelyet Szepessy Zsolt polgármester küldött Bajnai Gordon miniszterelnöknek, és amelyet szerdán az MTI miskolci irodájához is eljuttatott.

MTI Kult

A 100 legszegényebb magyar

100 legszegényebb - ez a címe annak a kiadványnak, amely a száz leggazdagabb magyarról évente készülő lista ötletéből kiindulva a legnehezebb helyzetben élők példáján keresztül kívánja felhívni a figyelmet a magyar társadalom peremén élőkre. A szombaton napvilágot látott anyag azonban nem pénztelenségként értelmezi a szegénység fogalmát, mert az sokféle hiányt takarhat - emelték ki az összeállítás készítői.

hvg.hu Itthon

Szociális kártyával az uzsorások ellen?

Szociális kártyát vezetnek be Monokon szeptembertől. A polgármester ezzel szeretné megakadályozni, hogy a segélyeket rossz célokra – uzsorakamatok visszafizetésre, alkoholra és szerencsejátékokra - fordítsák a rászorulók.

Itthon

Hazárdjáték: szociális kártya Monokon

Törvénysértő módon vezeti be szeptembertől a szociális kártyát Monok önkormányzata, miközben az elfogadói hálózat kialakítása is kezdeti stádiumban van.

ISSN Sorkövető

Hogyan „szívatják” a szegényeket?

A feketemunka közelebb visz a piachoz, mint a közmunka. A szocialisták között is iszonyúan fertőz a náci gondolkodás, a rasszizmus. A miskolci rendőrkapitányt ki kellett volna rúgni. A gyerekszegénység ellen elköltött milliárdok nem a gyerekekhez jutottak. Ferge Zsuzsa társadalomkutató rosszkedvű és zaklatott interjút adott a Beszélőnek.

Itthon

A nyomorúság keringője Miskolcon

Miskolc lakossága húsz év alatt 15 százalékkal csökkent. A tehetősebbek a fővárosba meg Dunántúlra mentek. A szegényebbek a környező falvakba, de így is van belőlük elég. Az ország egykor második legnagyobb városa, a nehézipar hajdani fellegvára nem tud mit kezdeni azokkal, akiknek szüleit nem oly régen magához vonzotta.

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja