szerző:
MTI

A terézvárosi önkormányzat úgy döntött, hogy ideiglenesen meghosszabbítja a Centrum Parkoló Kft. szerződését, így ideiglenesen továbbra is a Centrum felel a parkolási díjak beszedéséért - közölte Bajor Zoltán alpolgármester az MTI-vel csütörtökön.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a terézvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén tárgyalta a parkolási rendszer üzemeltetésére vonatkozó előterjesztést, amelynek célja, hogy a folyamatban lévő, felfüggesztett közbeszerzési eljárás idejére rendezze a kerület parkolási helyzetét. Az önkormányzat által 2009. július 22-én kiírt közbeszerzéssel kapcsolatban ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati eljárást indított, miközben csütörtöki hatállyal lejárt a korábbi parkolási szerződés.

A közlemény felidézi, hogy az önkormányzat 2009. június végén döntött a parkolási rendszer üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról. Az ebben meghatározott szigorú feltételekkel a kerület azt szerette volna elérni, hogy valóban tapasztalt cégre bízza a parkolást. Az előírt árbevétel és referenciák azt biztosították volna, hogy ne 60 férőhelyes foghíjparkolók fenntartói jelentkezzenek, hanem azok a cégek, akiknek egy több mint 6000 parkolóhelyes kerületi rendszer üzemeltetése sem jelent gondot.

A korábbi átláthatatlan rendszerrel szemben ráadásul a kiírás alapján nyomon követhetőek lennének a nyertes cég bevételei, az önkormányzat részesedése pedig - csupán az elmúlt néhány év adatai alapján is - akár többszöröse lehetne a korábbiaknak - hangsúlyozza az alpolgármester.

A pályázat ellen viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 2009. július 28-i határozata alapján jogorvoslati eljárást indított, majd augusztus 19-én a kiírást felfüggesztette. Augusztus 27-én a KDB az önmaga számára szabott döntési határidőt 10, majd további 30 nappal meghosszabbította. Mivel ennek végeredménye csupán a Centrum Kft-vel kötött 10 éves szerződés lejárata után várható, a képviselő-testületnek a parkolási káosz elkerülése miatt rendelkeznie kellett az átmeneti időszakra is a kerületi rendszer fenntartásáról. A képviselő-testület emellett felkéri a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Parking Kft-t, hogy készítsen szakértői állásfoglalást a parkolás-üzemeltetés kerületi önkormányzati lehetőségeiről.

Az alpolgármester közleményében emlékeztetett arra is, hogy  1999-ben a Fidesz-KDNP-MDF vezette önkormányzat a VII. és a VIII. kerülethez hasonlóan 10 évre szerződött a Centrum Kft-vel. A szerződést nem nyílt, hanem meghívásos pályázati rendszerben kötötték. Az alpolgármester szerint az átláthatatlanságot fokozta, hogy a papírokat nem a kerületek, csupán parkolási társulásba delegált alpolgármesterek írták alá a Centrummal. Bajor Zoltán reméli, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság mostani vizsgálata hamarosan lezárul, Terézváros pedig ezek után nyílt, transzparens keretek között határozhat a következő évek parkolás-üzemeltetéséről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Parkolási korrupció a Terézvárosban

Eddig három gyanúsítottja van a Centrum Parkoló Kft. és a VI. kerületi közterület-felügyelők kerékbilincseléssel kapcsolatos vesztegetési ügyének, amely milliárdos üzleti érdekeket érinthet. Az ügyben számos megválaszolatlan kérdés van. Például nem tudni, miért vártak az ügyészek egy hetet az első centrumos gyanúsítással, a megvesztegetett közterületist pedig miért az utcán és nem a Centrum irodájában vették őrizetbe.

MTI Itthon

Felfüggesztették a terézvárosi parkolótendert

A Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a közterületi parkolás tízéves időtartamára kiírt terézvárosi pályázatot, az ideiglenes intézkedés a szerződéskötés megtiltását jelenti - írta a szerdai Magyar Hírlap.

hvg.hu Itthon

Józsefváros is szabadulna a Centrum Kft. bilincseitől

Kocsis Máté józsefvárosi alpolgármester nem hosszabbítaná meg a Centrum Parkoló Kft-vel a kerületi kerékbilincselési feladatokra kötött szerződést, helyette a kerület szedné be a tiltott helyen parkolásért fizetendő büntetést. A politikus szerint ezzel kiszűrnék a pénzügyi visszaélést.

MTI Itthon

Gyanúsítotti kihallgatás a Centrumos D. Gábor ellen

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Centrum Kft. ügyvezetőjének helyettesét a terézvárosi kerékbilincselési ügyben - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn. Dudás Gábor - a közleményben csak "D. Gábornak" nevezik - augusztus 10-én reggel 8 órakor 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének, hogy a munkatársait még több bilincs elhelyezésére ösztönözzék.

hvg.hu Itthon

A főváros saját céggel szorítaná ki a Centrumot

Két kerületben is ma jár le a Centrum Parkoló Kft.-vel a fizetőparkolás üzemeltetésére korábban tíz évre kötött szerződés, a Fővárosi Önkormányzat a saját tulajdonában lévő Parking Kft-t indítaná a fizetőparkolás működtetésére - közölte a csütörtöki Népszabadság.

hvg.hu Itthon

Lapít a vesztegetési botrányba keveredett Centrum Kft.

Kenőpénzt fizetett a Centrum Kft. parkolási társaság a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetőjének, akit vesztegetés miatt le is tartóztattak. Csakhogy a parkolási cégnél egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, a kft. pedig mélyen hallgat az ügyről.

Vélemény

Dezertált pártkatonák zabrálnak és szabotálnak

Korrupcióbűzös ügyei mindegyik szekértábornak, közéleti oldalnak vannak és lesznek. De a párt-és tömegbázissal, politikai-szakmai jövőképpel rendelkező hatalmasság úgy nyúl a közösbe, hogy holnap és holnapután is legyen miből lopni. Egy hiteltelenség-rekordokat döntögető, önmagát túlélni akaró vezetés jövőtlen pártkatonája erre már nincs tekintettel. Ő már csak önmagára van tekintettel. Akár a győzelemre eleve esélytelen, vert hadsereg dezertált, fosztogató katonája

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól