szerző:
MTI

Derült, napos idő lesz, de éjszakára lehül az idő - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, hétfőn északkeleten néhol megélénkül a nyugatira, délnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet - szeszélyes területi eloszlásban - általában 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 26 fok között várható. 

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens északi részén ciklonok vonulnak nyugatról kelet felé, emiatt Izlandon, a Skandináv-félszigeten, valamint a Kelet-európai-síkság északi tájain gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A hőmérséklet csúcsértéke a felsorolt helyeken jobbára 10, 17 fok között alakul. Ugyanakkor Nyugat-Európától Közép-Európán át egészen a Fekete-tengerig hatalmas anticiklon húzódik. Területén nagyrészt derült, napos, száraz idő jellemző 20, 25 fokos legmagasabb hőmérséklettel. A Földközi-tenger mentén továbbra is nyárias az idő, ott a délutáni órákra többnyire 25, 30 fok közé melegszik fel a levegő. Hétfő estig még változatlanul az említett anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ezért folytatódik a jobbára derült, száraz, késő nyárias idő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

MTI Tech

Már az erdők sem olyan hűsek, mint régen

A világszerte növekvő hőmérséklet csökkenti az erdők hűtőhatását - bizonyították német kutatók kísérletekkel. Forróság esetén a fák kevesebb lebegő részecskét, más néven aeroszolt bocsátanak ki, amelyek a vízgőz kondenzációs magjaiként szolgálnak. Amennyiben túl kevés termelődik, kevesebb felhő képződik, a földet pedig több napsütés éri.

MTI Tech

Rekordhőmérséklet a Földközi-tengerben

Drámai hatása van a klímaváltozásnak a Földközi-tengerre: a tenger június és augusztus közötti hőmérséklete egy Celsius-fokkal az elmúlt harminc év átlaga felett volt - közölték az olasz Nemzeti Kutatási Központ (CNR) tengerkutató intézetének munkatársai kedden Rómában.

BBC Világ

Idén nyáron szünetelt a sarkköri jégtakarók zsugorodása

Idén nyáron sokkal kevésbé zsugorodott össze a sarkköri jégpáncél, mint az utóbbi két évben – közölték az Egyesült Államok Nemzeti Jég és Hó Információs Központjának (NSIDC) kutatói, a jégtakaró őszi növelésének megindulása kapcsán folytatott vizsgálódásaik nyomán.

Shake

“Ne légy hülye!” ma este

Hatalmas sikereket aratnak az egyre durvább katasztrófafilmek, amelyek témája gyakran a klímaváltozás. Kérdés, mennyire fikció vagy a távoli jövő a pusztító özönvíz, a szárazság, a jégkorszak és a többi kedvelt, rémisztő filmes téma.

MTI Világ

A legutóbbi IPCC-jelentés vészforgatókönyve is túl optimista

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) csütörtökön közzétett legfrissebb beszámolója szerint a globális klímaváltozás mértéke és üteme túllépett a világszervezet Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésében vázolt legborúlátóbb forgatókönyveken is.

MTI Gazdaság

A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége

A korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint, aki erről a napokban rendezett szőlőtermesztési szakmai napon beszélt a baranyai megyeszékhelyen.

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót