szerző:
MTI

Más személy nevével és adataival jelentkezett be még februárban egy vidéki hotelbe Hunvald György annak érdekében, hogy ne vehessék őrizetbe az ingatlanügyben; emiatt okirat-hamisítással is meggyanúsították a VII. kerületi polgármestert - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön.

Keresztes Imre közleményben tudatta, hogy Hunvald Györgyöt csütörtökön gyanúsították meg magánokirat-hamisítással. A gyanúsítás lényege, hogy Hunvald György - annak érdekében, hogy elkerülje az ingatlanügyben történő őrizetbe vételét - február 4-étől 10-éig az éjszakai órákban nem tartózkodott a budapesti lakcímén, február 8-án például egy vidéki hotelban foglalt szobát.

Hunvald György a szoba foglalásához szükséges bejelentőlapon - a saját adatai helyett - más személy nevét és személyi igazolványszámát adta meg, majd pedig a bejelentőlapot hamis néven aláírta - közölte a főügyész. Mint írta, a valótlan tartalmú bejelentőlapot Hunvald a szoba foglalásához felhasználta, így a szálloda adatbázisában, illetve könyvelésében ezen jogügylethez kapcsolódóan valótlan adatokat rögzítettek, ez pedig magánokirat-hamisításnak minősül. Az erzsébetvárosi polgármester megtagadta a vallomástételt, ugyanakkor nem élt panasszal a gyanúsítással szemben.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség tucatnyi tényállás kapcsán többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adták át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak. Továbbá több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt. 

Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen 21 gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságainak SZDSZ-es elnöke Gál György és Kardos Péter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Hunvald fizetése: Draskovicshoz fordult Erzsébetváros

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a főváros VII. kerületének önkormányzata Hunvald György, az előzetes letartóztatásban lévő polgármester fizetése ügyében - közölte Gergely József alpolgármester.

MTI Itthon

Az előzetesben ülő Hunvaldnak nem járna fizetés

Az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében - több törvény együttes értelmezésével - a jogi helyzet most is világos, számukra nem jár díjazás - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön az MTI érdeklődésére.

MTI Itthon

Továbbra is jár Hunvaldnak havi 742 ezer forint

Továbbra is jár Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármesternek az önkormányzattól a havi 742 560 forintos juttatás, az erzsébetvárosi képviselő-testület ugyanis hétfői ülésén nem vette napirendre a Fidesz indítványát, hogy függesszék fel a polgármester illetményének kifizetését, illetve vonják meg tőle költségátalányát - közölte hétfőn a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője.

Szép új világot ígérnek a budapesti fejlesztésekben a nagy Orbán-Tarlós-alku után

Szép új világot ígérnek a budapesti fejlesztésekben a nagy Orbán-Tarlós-alku után

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Kijavítanák a fideszesek a lakástakarék-törvényt, mert helyesírási hibákat találtak benne

Kijavítanák a fideszesek a lakástakarék-törvényt, mert helyesírási hibákat találtak benne

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János