szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyvenezer történelmi értékű fotó digitalizálására és széles körű közzétételére kapott támogatást a Norvég Alapból a Magyar Távirati Iroda Zrt.; a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a hírügynökség kedden írta alá az MTI székházában.

A kulturális örökség megőrzését szolgáló, mintegy 130,3 millió forintos projekt megvalósításához a Norvég Alapként ismert Norvég Finanszírozási Mechanizmus 110,7 millió forintot biztosít. A szerződést az NFÜ Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága nevében Zicherman-Mikulás Brigitta főigazgató, az MTI részéről Vince Mátyás elnök látta el kézjegyével.

Az értékmentő program célja, hogy digitalizálja az MTI felbecsülhetetlen történelmi értékű, 13 millió darabos képanyagának egy részét annak érdekében, hogy a fotók széles körű felhasználását biztosítani lehessen.

Az MTI eddig mintegy 100 ezer archív kép digitalizálását végezte el. A fotók egy részét a hírügynökség eddig is folyamatosan közzétette a rendszerváltás huszadik évfordulójára létrehozott 1989.mti.hu, valamint a foto.mti.hu/fotoweb/ címen elérhető weboldalakon.

A program idén áprilisban kezdődött és 2011. április 30-áig tart; ez idő alatt 40 ezer fotó, illetve negatív szerkesztését, előválogatását, digitalizálását, a digitális képek retusálását, indexelését, kódolását, valamint több mint 10 ezer képaláírás angol nyelvű fordítását végzik el.

A projekt keretében biztosítják a kutatást, a történészi tevékenységet, továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a nyilvánosságra, az elkészült anyag bemutatására. A hírügynökség vállalta továbbá történelmi fotóalbumok kiadását, kiállítások szervezését, valamint azt is, hogy előkészíti a program folytatását a projekt lejárta utáni időre.

A 2004-2009 között az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által több mint 135 millió euró, azaz nagyjából 34,5 milliárd forint vált elérhetővé a különféle magyarországi projektek és alapok előtt.

Magyarország számára összesen 135 millió euró állt rendelkezésre, és ezt a keretösszeget a megadott határidőig teljes egészében sikerült lekötni. A hazánkban meghirdetett három fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, és végül 101 projekt kaphatott támogatást. A legtöbb pályázat humánerőforrás-fejlesztésre, környezetvédelemre és kulturális örökség megőrzésére irányult, de nagy volt az érdeklődés az egészségügyi és tudományos kutatás iránt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka