szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Az ellenem irányult támadásokat mindig politikai tevékenységnek, a politika részének tekintettem” - mondta a hvg.hu-nak a nyugdíjba vonulását bejelentő Rytkó Emília választásiiroda-vezető, aki visszavonulásának egyszerű okát is megnevezte.

hvg.hu: Ön 2002 óta vezeti az Országos Választási Irodát (OVI). Miért mond le róla és miért éppen most?

Rytkó Emília: Rendkívül egyszerű és hétköznapi. Bár az ember nem szokott kérkedni azzal, hogy elmúlik fölötte az idő, de így jártam. Hatvanéves lettem és ebből az alkalomból – mint az Önkormányzati minisztérium választási főosztályvezetője és köztisztviselő – idén nyáron, miután a Magyar Közlönyben megjelent az európai parlamenti választás végeredménye, nyugállományba vonulásomat kértem a miniszter úrtól. Nyugállományba vonulásommal automatikusan megszűnöm köztisztviselőnek lenni. Ebből pedig következik, hogy nem lehetek tovább az OVI vezetője. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis az OVI tagja csak köztisztviselő vagy közalkalmazott lehet.

A másik, amit fontosnak tartok elmondani: irodavezetőként mindig nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a választási eljárás folyamata nyilvános legyen. Mindent annak rendeltem alá, hogy a választásokkal kapcsolatos eseményekről folyamatosan hír adjunk. Kifejezetten kértem a sajtó segítségét a választópolgárok tájékoztatásához. A népszavazásokkal együtt tizenhat választás van mögöttem és munkámat hihetetlen mértékben segítették az újságírók – mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtó munkatársai. Szeretném megköszönni neki azt a segítséget, amit irodavezetői munkámhoz nyújtottak és arra kérem őket, hogy a választásokat továbbra is tekintsék szívügyüknek.

hvg.hu: Mikor megy nyugdíjba?

R. I.: Év végén. December 31-ig köztisztviselő maradok és mint ilyen, az OVI vezetője.

hvg.hu: Nyugdíjba vonulásának tehát semmi köze sincs ahhoz, hogy 2007 végén bírálatok érték önt a Fidesz részéről?

R. I.: Ó, dehogy. Engem annyi támadás ért, hogy azt nem is tudja elképzelni. Az ellenem irányult támadásokat mindig politikai tevékenységnek, a politika részének tekintettem, fölülemelkedtem az ilyen ügyeken és nem foglalkoztam velük. Persze nem estek jól, de nyugodt lelkiismerettel ki merem jelenteni, hogy ezek az ügyek abszolút nem befolyásoltak. Semmilyen politikai tartalma a nyugdíjba vonulásomnak nincs. Meggyőződésem, hogy szakmailag korrekt módon, a tőlem telhető tudással végeztem a munkámat.

hvg.hu: Tudja-e, hogy ki lesz az utódja?

R. I.: Fogalmam sincs. Az OVI vezetőjét az önkormányzati miniszter nevezi ki, ezt tőle kell megkérdezni.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok