szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz programja már kész - jelentette ki Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke az Echo Tv Napi Aktuális című műsorában hétfőn. Az interjú írásos kivonatát a csatorna a műsor kezdete előtt eljuttatta az MTI-hez. A Fidesz-elnök azt mondta: a jelenlegi alkotmányt tiszteletben tartja, ám nem tiszteli azt.

A pártelnök az írásos összefoglaló szerint közölte: a Fidesz nem számít előre hozott választásokra, de felkészült rá. Arra a kérdésre, hogyan kell érteni azt a mondatát, miszerint már a baloldalon is hetekben, nem hónapokban mérik az időt, Orbán Viktor kifejtette: a költségvetés egésze azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányra és az azt támogató politikai erőkre "rászakadt a tető", a törülközőt, a lényeget tekintve, már bedobták. Mint fogalmazott, nem válságot kezelnek, hanem generálják azt, manipulálják a számokat, az emberek sorsával nem törődnek.

Véleménye szerint a 3,8 százalékos hiánycél csak papíron jöhet ki, úgy, hogy az állami vállalatoknál, a Magyar Nemzeti Banknál, illetve számos más területen felhalmozódó, és csak később jelentkező hiányadatokat elhallgatják. Az ellenzék reálisan 7,5 százalékos hiánnyal számol a költségvetésben - tette hozzá.

A Fidesz elnöke kijelentette: az ellenzéki párt programja már kész, december 12-re pedig a komplett választási lista is elkészül. Egy olyan dölyfös, arisztokratikus nyolc év után azonban, amelyet az ország megélt, az ellenzéknek kétszeresen is szerénynek, szolgálatot hangsúlyozónak kell lennie, ezért mindenfajta stallum, pozíció osztogatása idő előtti - emelte ki Orbán Viktor a televízió összefoglalója szerint.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fidesz rossz kompromisszumok nélküli, valóban hatékony kormányzáshoz reméli az emberek minél nagyobb arányú támogatását; e tekintetben szerinte a kétharmad elérése nem lényegtelen, de nem is elsőrendű kérdés.

Az alkotmányról szólva a pártelnök azt mondta: tiszteletben tartja a jelenlegi alaptörvényt, de nem tiszteli. Az alkotmánynak egy ország, egy nemzet lelkületét is tükröznie kell, meg kell mondania, "kik vagyunk mi, merre tartunk, mit gondolunk" - jegyezte meg. Megerősítette, hogy a Fidesz nyitott a közjogi rendszer akár mélyreható átalakításáról is párbeszédet folytatni, de szükséges látni, hogy a következő években "tüzet kell oltani", cselekedni kell.

Orbán Viktor az MSZP "szélsőséges politikájáról" és annak ellentétpárjáról beszélve nem nevesítette a Jobbikot - írja az összefoglalóban az Echo Tv. Úgy fogalmazott: a jelenleg hatalmon lévők a törvények fölé helyezték magukat, és sértettek törvényt. Ezért az országban vannak, akik agresszív, gyors eszközökkel és a törvényeket megkerülve szeretnének elégtételt venni. A felháborodás és a türelmetlenség részben érthető, de látni kell, hogy sem a törvények fölé, sem azokon kívülre helyezkedve nem lehet előbbre jutni - mondta a Fidesz elnöke.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból