szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sukorói telekcsere ügyében a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját már nem lehet felelősségre vonni, más személyeknél pedig nem tartja megalapozottnak a munkajogi felelősségre vonást a Pénzügyminisztérium - közölte a tárca, miután lezárult a sukorói telekcsere ügyében indított, és többször meghosszabbított vizsgálat.

A tárca szerint a különböző független értékbecslők által készített értékmeghatározások között olyan nagyfokú ellentmondás áll fenn, hogy ebben a kérdésben csak bíróság hivatott állást foglalni. A vizsgálat meghosszabbítását azzal indokolta a tárca, hogy figyelembe lehessen venni az újabb fejleményeket, amilyen a Központi Nyomozó Főügyészségen beszerzett igazságügyi szakértői vélemény. Ez a csereterületek forgalmi értékét a szerződésben szereplőnél lényegesen alacsonyabbra becsülte.

Ennek figyelembevételével kérte fel a pénzügyminiszter a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t, hogy folytassanak egyeztetést Joav Blummal a csere előtti eredeti állapot helyreállítása érdekében, és ha ez nem hoz eredményt, kezdeményezzék bíróságnál a szerződés megtámadását, érvénytelenségének megállapítását. Ez utóbbinak az MNV Zrt. eleget tett.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a döntés előkésztése és végrehajtása során felmerültek hiányosságok, formai gondok. Az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatójának munkajogi felelősségre vonására azonban nincs mód, miután más ügyekben felmerült problémák miatt időközben munkaviszonya rendkívüli felmondással megszűnt. A vizsgálat más személyek esetében munkajogi felelősségre vonás kezdeményezését nem tartja megalapozottnak.

Büntetőjogi felelősség kérdésében a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban van az eljárás, ami mindezidáig vádemelésig nem jutott el. Vádemelés esetén az illetékes bíróság feladata, hogy határozzon a büntetőjogi felelősség megállapítás kérdésében - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az egész országra sűrű köd miatt