szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Büntetőfeljelentést tett a Fidesz a legfőbb ügyésznél a Magyar Televízió (MTV) új székházával kapcsolatban - közölte Balsai István szombaton Budapesten.


A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója sajtótájékoztatóján kifejtette: a köztelevízió székházának felépítése körülbelül 20-23 milliárd forintba került volna. Ezzel szemben 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet "a húsz évre bebiztosított bérleti díjként valakik élveznek" - mondta, hozzátéve, hogy ebben az esetben is Cipruson bejegyzett offshore cégekről van szó. A Fidesz számításai szerint tehát mintegy 70 milliárd forintos értékben követtek el hűtlen kezelést - közölte Balsai István.

A politikus az új székház történetének részleteiről szólva kifejtette: 2000-ben az Orbán-kormány elhatározta, hogy új, a köztelevízió tulajdonát képező tévészékházat kell építeni. Ennek megvalósítására létre is jött egy állami tulajdonú cég, a Milleniumi Média Kft. A 2002-es kormányváltás után azonban - folytatta - két évre elakadt a beruházás ügye, amely végül 2004-ben "vett gyökeres fordulatot".

2004-ben ugyanis a kormány úgy döntött, hogy a teljes építkezést PPP-konstrukcióban, vagyis magántőke bevonásával kell megvalósítani - ismertette Balsai István, hozzáfűzve, hogy ezután a Milleniumi Média Kft.-t és a teljes üzletrészállományt - beleértve az ingatlanegyüttes tulajdonjogát is - átadták a Wallis Zrt.-nek, amely céget általában "Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök nevével szokták azonosítani".

A fideszes képviselő tájékoztatása szerint az MTV akkori elnöke 2006 végén olyan szerződést kényszerült aláírni - a kuratórium többségi szavazatával -, amely alapján már két évvel a beköltözés előtt fizetni kellett a bérleti díjat, évi kétmilliárd forintot. Ez az összeg most már évi négymilliárd forint - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a szerződés húsz évre szól, és a jelenlegi helyzet szerint nem is lehet felbontani.

Úgy fogalmazott: "Húsz évre elzálogosították az MTV költségvetési támogatását (...), és az a megalázó feltétel került a szerződésbe, hogy a televíziót megillető költségvetési támogatás nem a televízióhoz kerül, hanem egyenesen a bérbeadóhoz". Rámutatott arra is, hogy ha húsz év múlva nem lesz pénze a köztévének új székházba költözni, akkor 18 évre meghosszabbodik a szerződés. Alappal feltételezhető tehát, hogy olyan hűtlen kezelés történt, amely még a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormány nyolcéves működése alatt is "párját ritkítja" - összegezte Balsai István. Kérdésre hozzátette, ha a Fidesz kormányra kerül, felül fogja vizsgálni ezt a szerződést is.

A Milleniumi Média Kft. pénteki közlées szerint újratárgyalhatják az MTV óbudai gyártóbázisának bérleti és üzemeltetési szerződését. "Tekintettel az MTV nehézzé vált helyzetére, a Millenniumi Média Kft., mint az MTV óbudai gyártóbázisának tulajdonosa, bejelenti, hogy kész tárgyalni az együttműködésről az MTV vezetőivel" - áll az MM közleményében. A közmédium érdemben nem kommentálta a hírt, és a még meg sem kezdődött tárgyalások lezárulta utánra ígért tájékoztatást.

Tavaly ősszel kezdődött és idén nyáron zárult a Magyar Televízió Óbudára költözése; az ötvenes évek óta a belvárosi Szabadság téren működő közmédium előző székházát is bérelte, miután azt a kilencvenes évek végén eladták az akkori állami vagyonkezelőnek, amely továbbértékesítette az ingatlant. Az MTV kuratóriumi elnökségének ellenzék által delegált tagjai korábban többször is bírálták a 22 plusz 18 évre szóló székházszerződést, kifogásolva annak tartalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!