szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A három elkövetőből egyelőre kettő a gyanúsított. Harmadik, külföldön lévő társuk meggyanúsítása azután várható, hogy – a rendőrség szerint hamarosan – hazatér Magyarországra. Egyelőre mindhárman szabadlábon vannak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután kiadott közleménye szerint „nyomozói eljárás alá vontak két fiatalembert, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy nyáron a származása miatt bántalmaztak egy férfit”. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítja őket. Mint arról júliusi interjúnkban beszámoltunk, június 30-án egy Dohány utcai bérkaszárnya kapualjában ketten elvertek egy zsidó fiatalembert, aki aránylag könnyű sérülésekkel megúszta a támadást.

A BRFK közleménye szerint „a rendőrök széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, melynek során kihallgatták az áldozatot, egy, a közelben dolgozó taxist, valamint az áldozattal korábban, a 173-as buszon együtt utazó állampolgárt és a busz sofőrjét. Az eljárás sikeres befejezése érdekében lefoglalták a közelben működő térfigyelő kamerák felvételeit és elemezték azok tartalmát”.

Sass Oszkár százados, a BRFK sajtóügyeletese szerda délután rövid interjút adott a hvg.hu-nak. „A három elkövetőből kettő – az egyik épp elmúlt tizennyolc éves, a másik tizenhat – Magyarországon, harmadik, szintén tizenhat éves társuk külföldön van. A külföldön lévő bejelentkezett a magyar rendőrségen, ezért a BRFK arra számít, hogy az illető hamarosan hazatér Magyarországra, meggyanúsítása ezután várható. A Magyarországon tartózkodó két elkövetőt már meggyanúsították, de őrizetbe nem vették őket: szabadlábon védekeznek.”

Mivel abból, hogy az áldozat zsidó és ez látszik is rajta, még nem következik, hogy a zsidósága miatt verték meg, azt kérdeztük a detektívtől, hogy a közösség tagja elleni erőszakot hogy fogják bizonyítani. Úgy felelt: az összegyűjtött adatok és információk alapján.

A hvg.hu által fél évvel ezelőtt készített interjúból kiderül, hogy a három elkövetőből ketten verték az áldozatot, harmadik társuk pedig őrszem volt a ház bejáratánál. Azt kérdeztük, hogy melyikük volt az őr, mire a BRFK sajtóügyeletese úgy felelt: ezt még nem tudják. „Mindhárom gyanúsítotti kihallgatás birtokában fogjuk egyértelműen tisztázni, hogy a három elkövetőnek mi volt a szerepe a bűncselekmény elkövetésekor” – fogalmazott.

Magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásunk szerint a külföldön lévő elkövető Belgiumban van.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!