szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök a tavaszi választások előtt nem látja értelmét az MDF által kezdeményezett nemzeti csúcs összehívásának - mondta el a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MR1 Kossuth Rádió, Krónika című műsorának kedden.

Kumin Ferenc közölte, hogy az államfő levélben fogja megindokolni Dávid Ibolyának, hogy miért utasítja el a csúcs összehívását. "Már 2008 őszén, amikor Gyurcsány Ferenc volt a kezdeményezője egy hasonló nevű összejövetelnek, akkor is kifejtette Sólyom László azt, hogy az állam nem így működik, ez egy alaptalan, semmilyen szabályok által körül nem írt, nem is intézményesült találkozó, ami leginkább csak a felelősségi viszonyok elkenésére lenne vagy lett volna alkalmas" - nyilatkozta Kumin Ferenc.
   
Hozzátette, hogy Sólyom László másik indoklása az, hogy a választások küszöbén nem célszerű, hogy egyik vagy másik párt választási érdekeinek megfelelően hozzon döntéseket a köztársasági elnök, és kezdeményezzen bármiféle találkozót, aminek a választások előtt semmiféle értelme nincs.
   
Dávid Ibolya december elején jelentette be, hogy az MDF a nemzeti csúcs összehívását kezdeményezi a miniszterelnöknél. Az MDF vezetője indoklásként azt mondta, szükség van arra, hogy újra egy asztalhoz üljenek a politikusok, a munkaadók, a munkavállalók valamint a gazdasági és a pénzügyi világ szereplői, mert 2010 választási év lesz, és az elmúlt időszakban ezek az esztendők mindig komoly gazdasági problémákat és nehézségeket okoztak.
   
Bajnai Gordon erre úgy reagált, hogy a kezdeményezésnek látja értelmét, de a csúcs összehívását nem ő, hanem a köztársasági elnök tudná megtenni. Az MDF ezt követően hétfőn jelezte, hogy a köztársasági elnöktől kérik a nemzeti csúcs összehívását.  

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz