szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a kormányzati benzin tenderhez csatlakozott a parlamenti Fidesz-frakció, s fideszes önkormányzatok is. Lázár János (Fidesz) szerint ugyanakkor ez a rendszer számukra adott, ha akarnának sem tudnának kilépni belőle. A tender miatt összehívott honvédelmi és rendészeti bizottsági ülés mindenesetre elmaradt.

Határozatképtelen volt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a benzintender ügyében a Fidesz által összehívott pénteki rendkívüli ülése, mivel azon a szocialista képviselők nem jelentek meg. A fideszes bizottsági elnök, Lázár János azért hívta össze az ülést, hogy a rendészeti szerveket is érintő az OMV-tenderről, a kormány ez ügyben hozott nemzetbiztonsági szolgálatokat érintő döntéseiről tájékozódjanak a bizottság tagjai a kormányt képviselő két minisztertől. A szocialista képviselők azonban nem jelentek meg a bizottsági ülésen, s nem volt ott Molnár Lajos SZDSZ-es, illetve Karsai Péter független – volt MDF-es – képviselő sem, így határozatképtelenség miatt az ülést az elnök hamar berekesztette. Az elvetélt bizottsági ülés – pontosabban: üléskísérlet – végén Lázár János bejelentette a határozatképtelenséget és azt, hogy új bizottsági ülést hív össze.

Még az ülés megkezdése előtt Lázár rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, kíváncsi lett volna arra, hogy a magyar kormány miért volt részrehajló az osztrák állam és OMV javára. „A magyar kormány módosította a közbeszerzési eljárás föltételeit és ez megdöbbentő” - közölte a hódmezővásárhelyi polgármester, hozzátéve, a kormány „nemrég még a Lex Mol mellett kampányolt”. Ezt követően arra terelte a szót, hogy két kormánypárti képviselőnek, Laboda Gábornak és Kránitz Lászlónak éppen OMV-kútja van. Lázár  azt mondta, olyann bizottsági előterjesztéssel szeretett volna élni, mely alapján „a helyzet tisztázása mellett új közbeszerzési eljárást” javasoltak volna. Az ülésre meghívták Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövetet is, aki a szocialista képviselőkkel ellentétben meg is jelent.

Az ülésre meghívott Molnár Csaba is sajtótájékoztatót tartott, a kancelláriaminiszter szerint „a kormánynak nincs titkolnivalója”, a tender eredményeképp félmilliárd forintot spórol a magyar állam. Molnár arra hívta föl a figyelmet, hogy a kormányzati tenderhez csatlakozott a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság, az Országgyűlési Biztos Hivatala, sok kórház, egyetem, számos önkormányzat – beleértve egy sor fideszes, többek közt a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot – és az Országgyűlés Fidesz-frakciója is.

Molnár Csabától azt tudakoltuk, még ha igazuk is van, a szocialista képviselőknek nem lett volna-e akkor is kutyakötelességük megjelenni a bizottsági ülésen. Molnár - aki egyébként MSZP-s parlamenti képviselő - azt felelte: ő a kormány képviselőjeként eljött, de egyetért a szocialista képviselőkkel abban, „hogy a Fidesz politikai színjátékában nem kívánnak részt venni”.

A hvg.hu-nak Lázár János azt mondta, Molnár Csaba kancelláriaminiszter "füllentett”, amikor azt állította, hogy az Országgyűlés Fidesz-frakciója is csatlakozott a kormányzati tenderhez, ők ugyanis az Országgyűlés Hivatalán keresztül szerzi be az üzemanyagot, nem közvetlenül és ebből a rendszerből nem tud kilépni. „Az országgyűlési Fidesz-frakciónak nincs választási lehetősége, mert az Országgyűlés Hivatala látja el a frakciókat” – mondta. Arra, hogy Hódmezővásárhely is csatlakozott a kormányhoz, úgy reagált: a fideszes többségű önkormányzat megbízott a központi közbeszerzésben, „hogy a kormányzat az ország érdekeit képviseli” és „csalódottan” vette tudomásul, hogy az OMV-nál tankolnak.

"Nem merem azt állítani, hogy bűncselekménnyel állunk szemben, de hogy amatőrizmussal, az biztos” – mondta, majd kijelentette: Laboda Gábornak és Kránitz Lászlónak Lázár szerint „becsületbeli ügye lett volna” eljönni a bizottsági ülésre, tekintettel arra, hogy mindkettőnek OMV-benzinkútja van. Laboda egyébként tagja is a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságnak.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik