szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hunvald Györgyöt, a korrupciós cselekmények gyanúja miatt csaknem egy éve előzetes letartóztatott erzsébetvárosi szocialista polgármestert újabb sokmilliós fiktív tanácsadói szerződések miatt gyanúsította meg az ügyészség - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn.

Az egyik gyanúsítás szerint 2008 elején Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának jelenleg szintén előzetes letartóztatásban lévő egykori szabad demokrata elnöke arra kérte Hunvald Györgyöt, hogy a barátnőjével olyan szerződést kössön, melynek révén tényleges munkavégzés nélkül havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól - tartalmazza a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közlemény.

Hunvald György - 2008. március 01-jétől 2010. november 30-ig hatályos - megbízási szerződést kötött a nővel, havi bruttó 300 000 forint megbízási díjért. Annak ellenére, hogy a nő semmilyen szerződés szerinti tevékenységet nem végzett, Hunvald György 2008. decemberéig a szerződés teljesítéséről havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján 2008 végéig összesen bruttó 3 000 000 forint megbízási díjat ki is fizették.

Gál György 2008. november 27-én történt előzetes letartóztatásba helyezését követően, Hunvald György - bár a szerződést nem bontotta fel - a szerződés teljesítéséről 2008. decembere után további igazolásokat már nem állított ki, és így a szerződés kapcsán 200-9ben kifizetés már nem történt.

Az ügyészségi közlemény kitér arra, hogy Gál barátnője ebben az időszakban a korábbinál lényegesen nagyobb önkormányzati bérlakást is kapott. A másik gyanúsítás szerint Czibula Csaba volt VII. kerületi önkormányzati képviselő - aki ellen a főügyészség indítványára a bíróság nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki - Hunvald Györgyöt 2007 év elején arra kérte, hogy a volt feleségével olyan szerződést kössön, amelynek nyomán havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól.

Czibula Csaba felhívása nyomán Hunvald György 2007-ben és 2008-ban is egy-egy évig hatályos megbízási szerződést kötött a volt feleséggel buttó 140.000 forint megbízási díjat kikötve. Annak ellenére, hogy a nő a szerződésben meghatározott tevékenységet nem végzett, Hunvald György a szerződés teljesítéséről havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján 2008 végéig összesen bruttó 3 220 000 forint megbízási díjat fizettek ki.

A 2009 végén közölt újabb gyanúsítások alapján Hunvald Györgyöt két rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és két rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsítják a nyomozó ügyészek, mely cselekményeknek Gál György, illetve Czibula Csaba a felbujtója volt.

Az ügyészség tudatta azt is, hogy Hunvald György a vele legutóbb közölt gyanúsításokkal kapcsolatban panasszal nem élt, ugyanakkor a tanácsadói szerződésekkel összefüggésben nem kívánt vallomást tenni. Gál György a gyanúsításközlések ellen panasszal élt, majd megtagadta a vallomástételt. Gál György panaszát a felettes ügyészség elutasította.

A főügyészségi közlemény kitér arra is, hogy egy másik tanácsadói szerződéssel összefüggésben 2009. április vége óta ugyancsak hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a főügyészség Hunvald György ellen, amely cselekményeknek a nyomozás adatai szerint Kardos Péter – a pénzügyi bizottság volt szabad demokrata elnöke – volt a felbujtója.

Az akkor közölt gyanúsítás lényege szerint Hunvald György - a Kardos Péterrel történt megállapodásnak megfelelően - 2008-ban fiktív megbízási szerződést kötött Kardos Péter barátjával, abból a célból, hogy a szerződés alapján járó megbízási díjjal egészítsék ki Kardos élettársának az egyik önkormányzati intézménytől kapott jövedelmét.

Ezen bűncselekmények lényegét Hunvald György beismerte, míg Kardos Péter feltáró jellegű beismerő vallomást tett - emlékeztetett közleményében a főügyészség. A még szükséges nyomozati cselekményekre tekintettel, a főügyészség kezdeményezte a - legutóbb 2010. február 03. napjáig meghosszabbított - nyomozás határidejének további meghosszabbítását.

Hunvald Györgyöt az ügyészség tucatnyi tényállás kapcsán többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adtak át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak, továbbá több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt. Hunvald az eljárás során részben tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen csaknem kéttucatnyi  gyanúsított van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!