szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság nemzetközi és európai elfogatóparancsot adott ki a szökésben lévő Magyar Róbert, a "fekete sereg" nevű bűnszervezet vezetője ellen.

A Fővárosi Bíróság szerdán, internetes oldalán tudatta: az FB "a szükséges információk beszerzését követően azonnal intézkedett a szökésben lévő M. Róbert vádlottal szemben, először a belföldi elfogatóparancs, a mai napon pedig a nemzetközi és európai elfogatóparancs kibocsátása iránt".

A bíróság a közleményben emlékeztet: a férfi és 29 társa ellen emberölés és más bűncselekmények miatt 2006 novemberében emeltek vádat, a Fővárosi Bíróság 2007. március 6-án kezdte tárgyalni az ügyet; a bíróságnak "rendkívül hosszú és összetett bizonyítási eljárást kellett lefolytatnia". Felidézték: 2008. szeptember 20-án M. Róberttel szemben az előzetes letartóztatás időtartama elérte a három évet, ezért a hatályos büntetőeljárási jogszabály alapján az előzetes letartóztatása megszűnt és a bíróság azt házi őrizetre módosította.

A bíróság a házi őrizetet elrendelő végzés meghozatala előtt nyilatkoztatta a vádlottakat, hogy hozzájárulnak-e a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásához. Mivel a vádlottak ehhez hozzájárultak, a bíróság megkereste az illetékes rendőrkapitányságokat, amelyek azonban úgy nyilatkoztak, hogy ennek a technikai feltételei nincsenek meg - olvasható a bíróság közleményében.

A bíróság ezért előírta, hogy "a házi őrizet szabályainak megtartását a rendőrség járőr útján és naponta legalább három alkalommal eseti ellenőrzéssel köteles ellátni". Az eljárási jogszabályok nem adnak lehetőséget a 24 órás őrzésre - szögezték le.

"A bíróság sajnálatosnak tartja, hogy a rendőrség nem fordított kellő gondot a vádlottak őrzésére,
annak ellenére, hogy tudomásuk volt arról, hogy az ügy ítélet közeli állapotban van" - olvasható az FB közleményében. Tudatták azt is, hogy előre láthatóan februárra halasztják a csütörtökre tervezett ügyészi perbeszédet.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány csütörtökön egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy még szerdán belső vizsgálatot rendelt el Magyar Róbert házi őrizetből történő megszökése miatt, s ha a vizsgálat komoly mulasztást állapít meg, akkor akár az állását is elvesztheti a mulasztó. Külön szólt arról, hogy Budapesten jelenleg 94 embert kell naponta két-három alkalommal ellenőrizniük, mindezt a napi feladatok mellett úgy, hogy jelenleg is 864 közterületi járőr hiányzik a szervezetből. Mindettől függetlenül, ha a vizsgálat hibát tár fel, az nem fog következmények nélkül maradni.

Magyar Róbert, akit egyebek mellett azzal vádolnak, hogy 2004 júniusában megölette az alvilágban "Ragyás Tóniként" ismert H. Antalt, néhány napja szökött meg lakásáról, ahol házi őrizetben volt. Az ügyészség vádja szerint M. Róbert egy bűnszervezetet hozott létre, amely akár ezer embert is mozgathatott volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!