szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választópolgárok relatív többsége szerint jót tenne az országnak, ha egy párt kétharmados többséget szerezne a parlamentben és így nagyobb mozgástere lenne a törvényalkotásban - derült ki a Forsense januári kutatásából, amelynek eredményét pénteken közölte.


A Forsense 2010. január 6. és 16. között végezte a kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. A kutatás megállapította: az összes megkérdezett háromnegyedének véleménye szerint a Fidesz már biztos befutója az országgyűlési választásoknak, ez 6 százalékos növekedést jelent tavaly decemberhez képest. A választópolgárok egyötöde abban is biztos, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, további 28 százalék pedig valószínűnek tart egy ilyen alternatívát.

A kutatók szerint az áprilisi voksolás egyik nagy kérdése az, hogy a Fidesz számára rendkívüli módon kedvező véleményklíma, biztos győztes pozíciója hogyan befolyásolja majd a különböző választói csoportok aktivitását, milyen mozgósító energiákat szabadít fel vagy épp altat el a választópolgárok tömegeiben.

Mint írták, a korábbi választásokon egy politikai párt kétharmados győzelme nem merült fel valós alternatívaként, így a válaszolók 21 százaléka tapasztalat híján bizonytalan a kérdés megítélésével kapcsolatban. Ugyanakkor a kérdésben megfogalmazott válaszokból, de más megoldások lehetséges fogadtatásából is kitűnik, hogy a választópolgárok keresik a megoldást arra, miként lehetne az országot kimozdítani jelenlegi állapotából.

Az összes megkérdezett 42 százaléka gondolja úgy, hogy a parlamenti választásokon valamely párt által elért kétharmados többség, ami nagyobb mozgásteret jelent a törvényalkotásban - lehetővé teszi az alkotmány módosítását, illetve nem kényszeríti kompromisszumra a győztes politikai erőt - jó irányba terelheti az ország jövőjét. Valamivel kevesebben (38 százalék) vannak azok, akik szerint ez inkább veszélyeket rejt magában.

A Forsense közlése szerint a kétharmados parlamenti többségről alkotott lakossági vélemények alapján az látható, hogy a legnagyobb arányban - igazodva támogatott pártjuk lehetőségeihez - a Fidesz (65 százalék) potenciális szavazói tartják kívánatosnak ezt az opciót. Az MSZP-szimpatizánsok körében 28, míg a Jobbik-szavazók körében 42 százalék azok aránya, akik szerint jó lenne az ország jövője szempontjából, ha valamely párt kétharmados többséget szerezne a következő választásokon.

A válaszadók közel fele (46 százaléka) gondolja úgy, hogy a Fidesz kétharmados győzelme jó lehetőség az ország jövőjének szempontjából, míg 34 százalékuk érzi ezt kockázatosnak. A Fidesz-szavazók túlnyomó többsége (82 százaléka) kedvezőnek tartja ezt az opciót, míg a legnagyobb arányban az MSZP-re voksolók látnak veszélyeket egy ilyen választási eredményben (72 százalék).

A jobbikosok körében közel azonos méretű a két csoport: 44 százalékuk pozitívnak tartaná, 46 százalékuk kockázatosnak érzi a legnagyobb ellenzéki párt ilyen arányú győzelmét. A pártválasztásukban bizonytalanok között kis többségben vannak azok, akik inkább tartanak a Fidesz kétharmados győzelmétől (39 százalék), szemben azokkal, akik ezt jó lehetőségnek tartják (30 százalék), bár ebben a csoportban legnagyobb a kérdéssel kapcsolatban bizonytalanok aránya - olvasható a kutatás összefoglalójában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!