szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség gyanúja szerint alapítványi kártyát használt saját kocsija tankolásához a II. kerületi rendőrkapitány, a józsefvárosi rendőrkapitány pedig hivatali visszaélést követett el. A hvg.hu értesülései szerint ezért helyezték minkettőjüket hirtelen nyugállományba. A testülettől távozott parancsnokok nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Január 20-án házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a II. és VIII. kerületi rendőrkapitányságokon, ami után feltűnő gyorsasággal nyugdíjazását kérte a két kapitányság vezetője. A hivatalos közlés csupán arról szólt, hogy a II. kerület kapitányának, Hangyási Sándor ezredesnek, és Józsefváros rendőri vezetőjének, Práger Ferenc ezredesnek a megbízatását a budapesti főkapitány, Tóth Gábor javaslatára Bencze József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője január 20-i hatállyal, indoklás nélkül visszavonta.

Az ügyészség a II. kerületben sikkasztás, a VIII. kerületben pedig hivatali visszaélés gyanúja miatt kutakodott. Skoda Gabriella szóvivő a hvg.hu-nak azt mondta, egyelőre egyik ügynek sincs gyanúsítottja. A büntetőeljárás részleteiről ennél többet nem kívánt elárulni. Azt azért hozzátette, hogy az ügyekben, amelyekben külön eljárások folynak, az ügyészség munkatársai jelenleg a lefoglalt iratokat nézik át.

Értesüléseink szerint a II. kerületi kapitánysággal kapcsolatban folyó ügyészségi eljárás alapja az lehet, hogy a kapitány az egyik rendőrséget támogató alapítvány üzemanyagkártyáját használta saját autója tankolásához, márpedig ez megalapozhatja a sikkasztás gyanúját.

A VIII. kerületben történt hivatali visszaélés gyanúja pedig összefüggésben lehet a Corvin-projekttel. A hatalmas ingatlanberuházás kapcsán ugyanis, feljelentés alapján,  vizsgálódni kezdett az ügyészség. Értesüléseink szerint eközben derülhetett fény arra, hogy a kerületi kapitányságon nincs minden rendben a szabálysértési eljárások vezetői szintű kezelésével.

Hangyásinak, aki 13 éve volt parancsnok, tavaly decemberben ért véget egy ügye, amelyben a kapitányság egyik volt dolgozója azt állította, hogy "megalázta őt, majd ellehetetlenítette az áthelyezését". A Fővárosi Ítélőtábla azonban – helyben hagyva a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának első fokon meghozott döntését – bűncselekmény hiányában felmentette az ezredest.

Práger Ferencet 17 évi újpesti szolgálat után, 2007. december 31-i hatállyal vezényelték át a VIII.  kerületi kapitányságra, amelynek máig a vezetője volt. A hvg.hu úgy tudja, hogy Hangyásit  Plánk Róbert alezredes válthatja fel, aki jelenleg a VI. kerületi Rendőrkapitányságot irányítja. A csere annyiban lehet Plánk számára előrelépés, hogy a VIII. kerületi kapitányi szék ezredesi fokozattal jár együtt.

A hvg.hu megkereste Práger Ferencet és Hangyási Sándort, ám egyikük sem akart nyilatkozni az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról