szerző:
hvg.hu

A tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket. Míg Budapesten hómunkásokat vesznek fel, addig Pest megyében nincs komolyabb fennakadás az utakon. A keleti országrészben a hófúvás miatt újabb utakat kellett lezárni.

Mivel az éjszaka nem havazott Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gépeivel elkezdte a mellékutcákban is a hóeltakarítást. Hajnalban ellenőrzésre visszatértek a fő- és közösségi útvonalakra, és ahol szükséges volt, megszüntették a síkosságot. A közösségi közlekedés rendben elindult.
   
A cég 94 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 939 hómunkással folyamatosan végezte Budapest úthálózatán, közjárdáin, közlépcsőin a hó eltakarítását és a  síkosságtól való mentesítést. Ha napközben nem lesz havazás, tovább folytatják a mellékutakon a munkát - tette hozzá a szóvivő. Este 10 óra körül lepelnyi hó hullott főváros dél-keleti részén, a XVII. És XVIII. kerület bizonyos részein, de ez nem okozott gondot.
   

© Bődey János

Az FKF kéri a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és a jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják! A cég tájékoztatja lakosságot, hogy a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel vasárnap 06:00-tól 14:00 óráig tartó munkavégzésre.

Pest megye nyugati és déli részén szárazak, keleten latyakosak, néhol hókásásak a főutak, míg a mellékútvonalak egy részét még nem sikerült a hótól megtisztítani. A fővárosi régió déli részén jelenleg hódara esik, Szentendre-Vác-Dunakeszi környékén nemrég kezdődött a havazás, míg Monornál folyamatosan esik a hó.
   
A megye északi és keleti területein a tisztítás ellenére a főutak csúszósak, latyakosak, míg Tárnok és Érd környékén egyelőre száraz a burkolat. Errefelé a mellékutakat is letakarították már. Pest megyében az átlagos hóvastagság 20 centiméter, ám a Pilisben Dobogókőn, illetve Tárnok környékén eddig 30-35 centiméternyi hó hullott. Baleset, elakadt jármű nem nehezíti a közlekedést.

Újabb utakat zártak le Borsodban

Hófúvás miatt újabb két utat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már hat úton nem lehet közlekedni vasárnap reggeltől. Az Abaújkér-Aranyospuszta és a Megyaszó-Legyesbénye közötti utakon emel hótorlaszokat a szél, ezért kellett lezárni azokat a forgalom elöl.
   
Vasárnap reggel öt órakor zárták le a forgalom elöl a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod-37-es számú út közötti szakaszt. 

Havazás, január 30. (Oldaltörés)


Az intenzív havazás miatt elakadt számos kamion egyelőre lehetetlenné teszi a közlekedést Vác és a nógrádi megyehatár között, illetve Parassapuszta felé, ezért a az M2-esen a rádi emelkedőnél megszűrik a forgalmat - közölte a rendőrség az MTI-vel. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrök az M2-es rádi emelkedőjénél megállítják a kamionokat és a teherautókat. A váci közlekedőket tovább engedik, ám a Rétság, illetve Parassapuszta felé menőket egy pihenőbe terelik. Az intézkedés oka, hogy a rétsági körforgalomtól kezdődő szerpentines emelkedőn több kamion keresztbefordulva vesztegel - tette hozzá a szóvivő. Az útszakasz megtisztítására jelentős erőket mozgósítottak, ám hogy mikor indulhat meg újra a teherforgalom, azt még nem tudni pontosan.

A Pest megyei utak többsége nehezen járható, néhány helyen 20-25 centiméteres hó nehezíti a forgalmat, piros jelzés van érvényben - mondta Kovács Zsuzsa, az Útinform ügyeletese. A hegyvidéki utakon több autóbusz és nehézgépjármű akadt el, illetve csúszott árokba, ezért a személyautóknak is csak téli gumival van esélyük arrafelé a továbbhaladásra. Komolyabb balesetről, személyi sérülésről egyelőre nincs hír.

Budapest, nagykörút
© MTI - Koszticsák Szilárd

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője  cáfolta a Dobogókő felé vezető utak lezárásáról elterjedt híreket, ugyanakkor elmondta, hogy a síelni, szánkózni vágyók semmiképp se induljanak el, mert számos elakadt autó teszi lehetetlenné a közlekedést Dobogókő térségében. A közép-magyarországi régióban a folyamatos havazás miatt a hókotrók is nehezen boldogulnak, így időjárásfüggő, hogy mikorra sikerül megtisztítani Dobogókő térségében az utakat - közölte Beluzsárné Belicza Andrea.

Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője azt mondta, hogy nincs tudomása komolyabb forgalmi akadályról. Hozzátette: bár jelenleg körülbelül 30 centiméter vastag a hótakaró, ennek ellenére a pálya síelésre még nem alkalmas. Dolgozóik az utakról és a parkolóból hordják a havat a pályára, amely tömörítés után valószínűleg vasárnaptól válik síelhetővé.

© Bődey János


2010. JANUÁR 30., BALESETEK
6.45, M5-ös autópálya jobb oldal, 144-es km, Kamionmentés, Sávlezárás
10.25, 81-es főút, 63-as km, három személyautó ütközött össze, teljes zár
12.10, M1-es autópálya, jobb oldal, 35-ös km, személyautó szalagkorlátnak ütközött, sávlezárás
12.10, M1-es autópálya, jobb oldal, 48-as km, elakadt jármű, sávlezárás
12.10, M1-es autópálya, bal oldal, 40-es km, elakadt járművek, sávlezárás
12.10, M1-es autópálya, bal oldal, 31-es km, kamionok ütköztek össze, sávlezárás
15.25, M3-as autópálya, bal oldal, 123-as km, személyautó szalagkorlátnak ütközött, belső sáv lezárva

NEM KELL HELYJEGY ÉS PÓTJEGY
Nem kell helyjegyet és pótjegyet venni a Budapestre érkező és az onnan induló InterCity (IC) vonatokra szombat éjfélig - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese. Tájékoztatása szerint az ugyanezen IC-vonatokra előre megváltott helyjegyeket és pótjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly