szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többek között támfal- és monitoringrendszer kiépítésével állítanák meg az omló löszfalat a baranyai Dunaszekcsőn - közölte Faller János polgármester. A dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg egyméteres talajrétege a napokban ismét megmozdult a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Faller János tájékoztatása szerint a felszíni hámlás következtében több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságában. Nagyobb omlás jelei egyelőre nem mutatkoznak. A polgármester hangsúlyozta: 480 millió forintos uniós pályázatot nyújtottak be annak érdekében, hogy megállítsák a löszfalat. A tervek között támfal- és monitoringrendszer kiépítése szerepel, emellett csatornázással oldanák meg a háztartási szennyvíz elvezetését.

2007 szeptemberében a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található mintegy 8,6 hektáros löszdombon, az esőzések következtében, az idők során több száz méter hosszú repedés keletkezett. A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, és egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen üresen álló négy hétvégi házból egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, s két héten át a katasztrófavédelmi szakembereken és geológusokon kívül senkit sem engedett az érintett partszakasz közelébe.

Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa 2008 februárjában, a helyszínen tartott szemlét követően azt közölte, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. "Lassú folyamatról van szó, amelynek végét nem lehet előre megmondani" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: az eset ritka ugyan, de nem példátlan, az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi és Dunaújváros közötti partszakaszon, előfordult, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Jelzőrendszert kérnek az omlásveszélyes löszfal vizsgálatára

A dunaszekcsői partfal mozgását jelző rendszer kiépítéséhez kér segítséget a Baranya Megyei Önkormányzat Bajnai Gordon miniszterelnöktől, a speciális berendezésekkel ugyanis előre lehetne tudni a löszdomb újabb részeinek esetleges leszakadását - közölte Tóth György megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Radar360: Kérdések a kínai vakcina hatékonysága körül

Radar360: Kérdések a kínai vakcina hatékonysága körül

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének