szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: 1999-2009 között a molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent az országban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adatai nem egy-két év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. Ha az irányzat folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról - közölte a MME. Az utóbbi évek részadatai már sejtették, hogy probléma van a fecskékkel, de a tízéves adatsorok most elkészült elemzése - a csökkenés valódi mértéke - még a szakembereket is meglepte.  Az MME felhívta a figyelmet arra, hogy fajok eltűnése, a biodiverzitás csökkenése nem csak az egyes állatfajokra van hatással, hanem az emberekre is. 

A fecskék eltűnése a Magyarországon és globálisan is megfigyelhető változások indikátora. A legfontosabb következmények között szerepelnek a klímaváltozás miatt növekvő szélsőséges időjárási helyzetek, szárazságok, viharok, özönvízszerű csapadék, földcsuszamlások, árvizek, amelyek balesetveszélyt, mezőgazdasági károkat, időszakos ellátási problémákat okoznak már napjainkban is. A sarki jégsapkák olvadása miatt bekövetkező tengervízszint-emelkedés tengerparti területvesztést, országokon belüli népességvándorlást, majd az országok és kontinensek közötti klímamenekült-problémát, társadalmi és nemzetközi konfliktusok felerősödését, például vízháborút okozhat a közel- és középjövőben. 

A leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezés közvetlenül a lakosságot is megbetegíti. A vidékies környezetben élő füsti fecskék állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az utóbbi évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Gergely Márton: Szent koronavírustan