szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Szokatlan hangvételű közleményben reagált a Political Capital (PC) a Lehet Más a Politika (LMP) azon sejtetésére, miszerint az elemző cég végzi a párt szerint korrupciógyanús sávolyi motorversenypálya beruházójának, a Grupo Miltonnak a kommunikációs feladatait. A PC szerint semmilyen szerződéses és egyéb üzleti kapcsolatban nincsenek a beruházóval. A sávolyi projekt furcsaságait feltáró újságíró a hvg.hu-nak azt mondta: a Grupo Milton egyik sajtóközleménye átment a PC tulajdonosának a kezén. Eközben a projekt koordinálását végző Suchman Tamás lemondott.

„Mindenekelőtt gratulálunk az LMP-nek, hogy legnagyobb támogatója egy amerikai ingatlanbefektető, aki lakóparkot épít Magyarországon. Bízunk benne, hogy az LMP ellen nem fog lejárató kampány indulni az Indexen, és alapító tagja, az Index újságírója nem fogja a pártot újabb zsarolási, kampányfinanszírozási  botrányba keverni” – ezekkel a mondatokkal kezdődik a Political Capital (PC) közleménye.

A PC azután adott ki közleményt, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) közleményében az alábbi kérdést tette fel: "igaz-e, hogy az a Political Capital végzi a spanyol Grupo Milton kommunikációs feladatait, amely az MDF-fel még tavaly is tanácsadói kapcsolatban állt, és amelynek nemrég volt tulajdonosa, Somogyi Zoltán jelenleg az MDF képviselőjelöltje?"

Suchman lemondott
Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman azzal indokolja lemondását, hogy „a beruházást sok vádaskodás veszi körül”. Egyben javasolta a projekt elhalasztását is. Az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a szerződésekre hivatkozva közölte: ha szeptemberig nem készül el a sávolyi pálya, akkor már nem is érdemes belekezdeni az építkezésbe. A kormányszóvivő szerdán azt mondta: a beruházó és a Magyar Fejlesztési Bank a következő napokban aláírhatja a hitelszerződést. A Somogy megyei önkormányzat fideszes elnöke, Gelencsér Attila szerint viszont a hitelszerződés megkötésével meg kellene várni a következő kormányt, a Fidesz úgyis felülvizsgálja a beruházást, mert nem tartja átláthatónak.

A Political Capital válaszul közölte: semmilyen szerződéses és egyéb üzleti kapcsolatban nincs a Grupo Miltonnal „A cég egyetlen munkatársának sincs még közvetve ingatlantulajdona sem Pátyon, sem a Zsámbéki-medence egyéb tervezett lakópark-beruházásai területén” – írják.

Mint ismeretes, a Grupo Milton a beruházója a 35 milliárd forintos állami támogatással épülő sávolyi MotoGP-pályának, a Balatonringnek. Idén márciusban több civil szervezet is követelte a MotoGP-pálya állami támogatásának vizsgálatát. A civilek pénzügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva azt közölték: a tárca kockázatosnak és jogsértőnek ítélte a beruházás állami támogatását és az állami óriáshitel konstrukcióját. A hatástanulmány szakértői elemzése egyértelműen kimutatta, hogy a felvázolt konstrukció számos kockázatot rejt magában, és a 15 milliárd forintos MFB-hitel nyújtásával igen kedvezőtlen helyzetbe hozza a magyar államot.

A PC közleményében említett indexes újságíró nem más, mint Bodoky Tamás, aki több tényfeltáró cikket is írt a portálon a sávolyi beruházással kapcsolatban. Bodoky cikksorozatát a Grupo Milton cégvezetője zsarolásként értékelte. Azt állította, hogy egy, az autó- és motorsportban érintett, valamint a Zsámbéki medence ingatlanfejlesztői állnak a cége elleni lejárató kampány mögött, meg akarják akadályozni a pátyi és a sávolyi beruházást. Bodoky a vádakat visszautasította, mondván: lehet, hogy a cikk informátorai zsarolni akarták a cégvezetőt, de ő ebben semmilyen formában nem vett részt, az informátorok pedig őt „nem fogták”, azaz befolyásolni sem tudták újságírói munkáját. (Bodoky a Grupo Milton elnökének portréját megrajzoló írásáért egyébként március 11-én Minőségi Újságírásért Díjat kapott.)

Bodoky Tamás a hvg.hu megkeresésére elmondta: nem tagja az LMP pártnak. Amikor az LMP még mozgalom volt, valóban tagja volt a szervezetnek, de a pártba már nem lépett be, mert az szerinte összeférhetetlen újságírói munkájával - közölte, majd hozzátette: a Balatonring-ügyön sem az LMP-vel közösen, hanem attól teljesen függetlenül dolgozott. Azt viszont továbbra is állítja, hogy a Political Capital egyik tulajdonosa, Szabados Krisztián kezén átment a Grupo Milton egyik sajtóközleménye. Mint mondta, ezt maga az érintett is elismerte neki egy telefonbeszélgetés során.

A Political Capital az LMP egyik politikusának, Ivády Gábornak, Ivád polgármesterének a bosszúját sejti a háttérben. Közleményükben azt állítják, a Grupo Milton nem, de az LMP egyik politikusa ügyfelük volt. Ivády Gábornak tanácsadói anyagokat készítettek, ám az LMP-s politikus nem fizette ki őket nekik. A PC állítja, Ivády ráadásul magáncélra kért pénzt tőlük. „Szeretnénk továbbá engedélyt kérni az LMP-től, hogy nyilvánosságra hozzuk az LMP egyik politikusának készített tanácsadói anyagainkat. Az LMP nevében az az Ivády Gábor támadja ugyanis a Political Capitalt, akinek tavaly több tanácsadói anyagot is készítettünk. Ivády Gábor a tanácsadói anyagokat nem fizette ki, ellenben magáncélra pénzt kért cégünktől. Nemet mondtunk a kérésre, és megszakítottunk minden kapcsolatot Ivády Gáborral” – áll a PC közleményében.

Hozzáteszik: erkölcstelennek tartják, hogy miután nem adtak pénzt az LMP jelenlegi politikusának, az LMP úgy áll kicsinyes bosszút, hogy cégük nevét gyanúba keveri. Az elemző cég egyben emlékeztet arra: 2010. január elsejével felszámolt minden pártpolitikai tanácsadói tevékenységet. „A múltban minden parlamenti pártnak adtunk tanácsot, jelenleg és a jövőben azonban nem folytatunk ilyen tevékenységet. Elemzőink függetlenségét pedig nem tudja az LMP az ilyen támadásokkal befolyásolni” – írják.

D.A

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat

Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

Elkészült az ebola elleni első védőoltás

Elkészült az ebola elleni első védőoltás

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook

Nagy Ervin: Szeretek az öntelt magyar macsó típusból hülyét csinálni

Nagy Ervin: Szeretek az öntelt magyar macsó típusból hülyét csinálni

Börtönbe kerülhet a veszprémi halálos verekedés vádlottja

Börtönbe kerülhet a veszprémi halálos verekedés vádlottja