szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még három nap áll a pártok rendelkezésére, hogy bejelentsék területi listájukat a területi választási bizottságoknál; ezt március 22-én délután négy óráig tehetik meg.

Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Eddig hét jelölőszervezet közel 70 területi listát állított. 

A területi listákon háromszor annyi jelölt állítható, mint az adott listán megszerezhető mandátumok száma. A pártok a listán szereplő jelöltek sorrendjét maguk állapítják meg, általában úgy, hogy az élen "húzóemberek, olyan ismert személyek legyenek, akik minél több szavazatot "hozhatnak" a listára. Az országgyűlési képviselők választásánál alkalmazott területi lista úgynevezett zárt lista, azaz a választópolgár nem változtathatja meg a jelöltek sorrendjét a szavazatával. A választópolgár tehát a szavazatával azt tudja befolyásolni, hogy hány mandátumot szerezzen a párt, de abba nem tud beleszólni, hogy kikből legyenek képviselők.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Minden megyében listát állított az MSZP

Mind a húsz területi választókerületben listát állított az MSZP - derül ki az Országos Választási Iroda internetes oldalának csütörtök délutáni adataiból.

MTI Itthon

Hét területi listányi ajánlás a jövő hétre

Hét területi lista állításához elegendő ajánlószelvényt adnak le a jövő hétig a tavaszi parlamenti választásokon a Civil Mozgalom színeiben induló jelöltek - közölte a mozgalom Győr-Moson-Sopron megyei aspiránsait bemutató szerdai sajtótájékoztatón Seres Mária elnök.

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását