szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Titokzatos módon tűnt el Katzenbach Imre, az Eclipse-ügyben körözött volt MTK-s labdarúgó, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a férfi Mercedesét és személyi iratait hátrahagyva vált köddé – tudta meg a hvg.hu. Amennyiben Katzenbach mégis előkerül, gyanúsított lesz, mint a többiek, akiknek előzetes letartóztatását a bíróság április 12-ig rendelte el.

Értesüléseink szerint Katzenbach Imre már egy éve ki akart szállni az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-hez kapcsoló, az ő nevén futó cégekből, de nem sikerült neki. A sportoló ezt követően, 2009 szeptemberében, néhány nappal a születésnapja után eltűnt. Egyesek szerint külföldön lehet, de vannak olyan vélekedések is, melyek szerint a férfi már nem is él. Katzenbachnak ugyanis úgy veszett nyoma, hogy a XVII. kerületben hátrahagyta autóját, egy Mercedest, s nem vitte magával személyi iratait sem.

A vám- és pénzügyőrség mindenesetre körözést adott ki a 45 éves Katzenbach Imrével szemben, aki ha él és kézre kerül, az Eclipse-ügy nyolcadik gyanúsítottja lehet. Az adócsalás és pénzmosás miatt zajló nyomozás akkor lehetne csak teljes, ha kiderülne, hogy kiknél kötött ki a számlákról felvett pénz. Márpedig a pénzfelvétel végrehajtója általában Katzenbach volt. Utoljára, egy félmilliárdos összeget például egy XVII. kerületi OTP-fiókból vett fel.

A vám- és pénzügyőrség a nyomozásról tartott sajtótájékoztatón az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. kapcsán 7,5 milliárd forint értékű fiktív számlázásról és 2 milliárd forintos adóhiányról számolt be. A megnyert informatikai tenderek révén megszerzett összegeket a vállalkozástól továbbutalták a valódi tevékenységet nem végző – és fiktív számlákat kiállító – beszállító cégeknek. A gyanú szerint megállapítható, hogy az Eclipse Zrt. két, egymástól elkülöníthető gazdasági csoporttal volt kapcsolatban. Az egyik élén a Zömök Kft. állt, amely id. Püski Lászlóhoz tartozott, a másik cégcsoport meghatározó alakja Ardai Barnabás volt.

Az elsősorban építőipari tevékenységet folytató cégek bankszámláira került pénzt – három év alatt mintegy 12 milliárd forintot – is továbbutalták, majd az összegeket nagyrészt a láncolat végén lévő Katzenbach Imre vette fel. Az ügyletekben érintett mintegy 20 vállalkozás kapcsán 2007 és 2009 között 3 milliárd forint adóhiány keletkezett és 10 milliárd forintos pénzmosás történt. Mindeközben a cégek, köztük az Eclipse Zrt. is, nem fizettek áfát sem.

A vállalkozások

Katzenbach a hvg.hu tudomása szerint 12 évvel ezelőtt ismerkedett meg Horváth Attilával, mind a ketten sülysápiak. Jó barátok lettek, s így lehetett az egykori labdarúgót rávenni, hogy több cégben szerepet vállaljon. Az Egon-Bau Építőipari Kft.-ben pedig az Eclipse Zrt. egy vezetőjével, Ardai Barnabással együtt találhatók cégvezetőkként. Ardai felbukkant az Intrex Kft.-ben is Katzenbach és Hatosi László mellett. Az utóbbi és a volt labdarúgó az Intrex 2001-ben tulajdonosok voltak egy harmadik emberrel, Katzenbach görög ismerősével együtt. Ennek a cégnek a felszámolása folyamatban van.

Az ugyancsak építőipari tevékenységet jegyző Intrex-Bauban Ardait Horváth Attila követte cégvezetőként 2005. október 20-án. A tulajdonosok között megtalálható volt Horváthné Ehrlich Edina, Püski László, Ardai Barnabás, Horváth Attila és egy volt rendőr, Farkas László is.

A volt sportolónak akadt közös vállalkozása barátjának, Horváthnak a feleségével is. Ehrlich Edinával 2002-től tulajdonosa volt a most felszámolás alatt álló Arany-Konda Kft-nek. Ez a cég nem építőipari tevékenységet folytatott ugyan, de a társaságnak jól jött – mint Katzenbach Imre egyik ismerőse a hvg.hu-nak elmondta –, hiszen ezen keresztül intézték azokat a vadászatokat, amelyeken az Eclipse vezetői olykor magas rangú rendőrökkel együtt vettek részt.

[[ Oldaltörés (Adótartozások és a gyanúsítások okai) ]]

Katzenbach Imrét az adóhivatal a nagy adósok között tartja számon, mintegy 60 millió forintot keres rajta. Szintén szerepel az APEH tízmillió forint feletti adótartozást felhalmozók listáján a férfi egyik „üzlettársa”, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Horváth Attila felesége, Ehrlich Edina is.

Elfogások és házkutatások
A vám- és pénzügyőrség március 10-én összehangolt akció keretében fogta el az Eclipse Zrt. vezetőit. Ezzel együtt a több helyen tartott házkutatás során dokumentumokat, bizonylatokat, adathordozókat, 9 luxus gépkocsit, 30 millió forint értékű valutát és forintot foglaltak le. Emellett a gyanúsítottak és érintett cégek bankszámláin 52 millió forintot zároltak.

Az Eclipse-ügy gyanúsítottai:

Deák Endre – 2003 óta az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. igazgatója.
Hagymási László – 2005 novemberétől a cég felügyelő-bizottságának tagja, a vám- és pénzügyőrség állítása szerint ő irányította Deákkal közösen az Eclipse-t, a pénzügyekért ő felelt.
Móla Marianna – részvényes, és Deák titkárnője, a gyanú szerint alkalmanként az átutalások kezdeményezője.
id. Püski László – részvényes, tulajdonosa a Zömök Biztonságtechnikai Kft.-nek, amelynek székhelye azonos az Eclipse Zrt.-ével (XI. kerület, Újvári utca 10.).
Ardai Barnabás – az ügyletekben részt vevő Trans Holding Plusz Kft., a Molior Invest Kft. és az Egon-Bau Kft. ügyvezetője, 2008-ig a Budapest Airport Zrt. biztonságtechnikai osztályának a vezetője.
Horváth Attila – a gyanúsítás szerint az Ardaihoz kapcsolódó cégek felügyeletét végezte. A férfit adócsalás miatt többször is elítélték.
Lévai Krisztián – szintén Ardait segítette a nyomozás adatai alapján a banki átutalások és készpénzfelvételek intézésével.

Az ügyészség szerint Deák Endre, Hagymási László és Móla Marianna az adóbevételt különösen jelentős mértékben csökkentő adócsalást mint társtettesek követték el. Ebben bűnsegédként működött közre id. Püski László, Ardai Barnabás, Horváth Attila és Lévai Krisztián is. Ardai, Horváth és Lévai – a hatóság szerint – pénzmosással is megalapozottan gyanúsítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babarczy Eszter Publicisztika

Babarczy Eszter: Pintér napfogyatkozása?

A magyar közönségnek az eclipse, napfogyatkozás szóról Stephanie Meyer (szerintem nyálas) regényfolyamának legújabban megfilmesített változata jut eszébe. Annyiban helyes is ez, hogy a jövő a tiniké, és ők ezen az Eclipsen nevelkednek. Azért mi foglalkozzunk inkább a másik Eclipse üggyel, annál is inkább mert nem pusztán egy újabb korrupciós ügyről van szó. A kérdés inkább az, vajon Pintér Sándor lehet-e ezek után belügyminiszter (amit ő, a szóbeszéd szerint, még néhány hónapja is biztosra vett), pontosabban: a kérdés az, Orbán-e az úr a saját házában?

hvg.hu Itthon

Eclipse-ügy: kihallgatták a vezérőrnagyot

A VPOP szerdán házkutatást tartott az Eclipse irodájában, csütörtökön pedig meghallgatták Hatala József nyugalmazott vezérőrnagyot, aki az irodát kiadó cég vezérigazgató-helyettese - tudta meg a hvg.hu.

MTI Itthon

Eclipse-ügy: heten előzetesben

A bíróság elrendelte annak a hét embernek az előzetes letartóztatását, akit a vámnyomozók szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Csikász Brigitta Itthon

Eclipse-ügy: a stróman menekülni akart a cégekből

Titokzatos módon tűnt el Katzenbach Imre, az Eclipse-ügyben körözött volt MTK-s labdarúgó, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a férfi Mercedesét és személyi iratait hátrahagyva vált köddé – tudta meg a hvg.hu. Amennyiben Katzenbach mégis előkerül, gyanúsított lesz, mint a többiek, akiknek előzetes letartóztatását a bíróság április 12-ig rendelte el.

MTI Itthon

Az Eclipse nem fizetett be 1,35 milliárd áfát

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki – írta a Fővárosi Főügyészség indítványára hivatkozva szombati számában a Népszabadság.

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Rejtélyes kóbor macska támadása miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító gép

Rejtélyes kóbor macska támadása miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító gép