szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhét területi listáról még nem hoztak döntést az illetékes területi választási bizottságok - mondta az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kedden.

Virág Rudolf emlékeztetett arra: a területi listákat hétfőn 16 óráig lehetett benyújtani az illetékes területi választási bizottságokhoz. Összesen 119 területi listát nyújtottak be a határidő lejártáig a pártok, a bizottságok 102-ről már döntöttek, a 17 "függőben lévő" területi listáról csütörtökig kell döntést hozni. Mint mondta, három jelölőszervezet - az MSZP, a Fidesz-KDNP és a Jobbik - tudott mind a 20 területi választókerületben (a 19 megyében és a fővárosban) területi listát állítani, az LMP-nek és az MDF-nek 16-16, a Civil Mozgalomnak 7, a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt) 4, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak 3 területi listája van eddig. A párt területi listáján legfeljebb 174 jelölt neve szerepelhet, eddig 1938 jelölt neve került fel a listákra.

A legtöbb listát, kilencet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében állították, de ezek közül egyelőre csak hatot vett nyilvántartásba a területi választási bizottság. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolc-nyolc listát jelentettek be, ebből hét, illetve nyolc listát már nyilvántartásba vettek. A legkevesebb listát, négyet Somogy megyében jelentették be. Négy éve, 2006-ban összesen 153 területi listát tudtak állítani a jelölőszervezetek.

Virág Rudolf utalt arra: pénteken 16 órakor járt le az egyéni képviselőjelöltek bejelentésének határideje, összesen 814 jelölt (köztük 19 független) indulhat a 176 egyéni választókerületben. 2006-ban 998 jelölt indult a megmérettetésen. Az országos listákat kedden 16 óráig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál (OVB), eddig két jelölőszervezet (MSZP, Fidesz-KDNP) országos listáját vette nyilvántartásba a bizottság. A Jobbik is leadta már a szükséges dokumentumokat, a bizottság várhatóan csütörtökön dönt a lista nyilvántartásba vételéről. Az egyéni jelöltek száma alapján országos listát állíthat még a Lehet Más a Politika (LMP), az MDF és a Civil Mozgalom is.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Országos listát állíthat az MDF

Az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala szerint hétfőn kora délután nyilvántartásba vették az MDF hetedik területi listáját is, így az MDF is állíthat országos listát.

MTI Itthon

Az MSZDP-nek négy területi listája lehet

A Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) négy területi választókerületben van meg a szükséges számú jelöltje ahhoz, hogy területi listát tudjon állítani, azaz a jelenlegi adatok szerint nem állíthat országos listát - derül ki az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának hétfő délutáni adataiból.

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban