szerző:
MTI / hvg.hu

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc. A képviselők nem a magyaros ételektől híznak - tudtuk meg az eredményhirdetésen.

A Torkos Csütörtökön indult, négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője kedden. Az Újházy tyúkhúsleves 26 440 szavazattal lett első, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A főételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.

A szavazás előzményeiről Perger Péter elmondta, hogy az első szakaszban 5000 ételt rendelő adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 főételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklődők leves-, főétel- és desszert kategóriákban. A legkevesebb, mindössze 725 szavazatot a tarhonyaleves kapta. A főételek között a rizseshús az utolsó, melyet alig előz meg a sertéspörkölt. A desszertek között a piskótatekercs és a rigójancsi a sereghajtó.

A madártej eredetileg a francia konyha egyik édességének számított, a múlt század első felében kezdték Magyarországon is készíteni - közölte Várhelyi Miklós Venesz-díjas szakács, aki a madártej elkészítésénél a vaníliarúd használatát részesíti előnyben a vaníliás cukor helyett. A töltött káposztát a Kárpát-medencében tájegységenként eltérően készítik el. Az Újházy tyúkhúslevesről elmondta: az étel Újházy Edéről kapta a nevét, a kristálytiszta, aranysárga lében zöldségek, finommetélt és vajpuhára főzött tyúk vagy kakas fő.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhárom kategória győztes ételének ajánlott receptjét összeállította, ezeket a közönség a kedvencetel.hu oldalon olvashatja el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes madártej - recept

A madártej szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sőt, megkockáztatjuk, valami olyan finomság, ami elkísér minket a bölcsőtől a sírig. Egy éppen mostanában zajló internetes, össznépi szavazás tanúsága szerint pedig népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.

hvg.hu Gasztro

A könnyű töltött káposzta receptje

Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.