Tetszett a cikk?

Nem lesz Kolompár Orbánnal választási együttműködés – derült ki a Dávid Ibolya MDF-elnök szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján, illetve azt követően a hvg.hu-nak adott nyilatkozatából. Bokros Lajos egy fórumon azt mondta: a többi párt szocialista programmal kampányol.

Bár a nyílt előválasztásnak tekinthető ajánlószelvény-gyűjtés előtt sokan azt jósolták, hogy az MDF-nek nem lesznek területi listái, illetve nem lesz fővárosi és országos listája, „a választók akaratából lett” – közölte az újságírókkal az ellenzéki párt elnöke, Dávid Ibolya. Mint fogalmazott, a Magyar Demokrata Fórum kész a választásra: országos és területi listái vannak, ugyancsak van miniszterelnök-jelöltje, valamint egy honlap, a Mit ígérnek? szerint övé a legjobb válságkezelő, munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő program.

Dávid Ibolya elismerte: az ajánlószelvények gyűjtése vetett föl problémákat, de ennek oka, hogy „egy-egy ajánlószelvénnyel kapcsolatban nincs ellenőrzési […] lehetősége annak, akinek a birtokába került ez az ajánlószelvény”. Legalább két bűncselekményt követnek el azok, akik rejtett kamerás fölvételt készítettek, azért, „hogy egy vélt szabálysértést tudjanak ezzel bebizonyítani, vagy legalábbis csak a gyanúját bizonyítani” – utalt a székesfehérvári esetre. „Ez nem demokratikus eljárás” – fűzte hozzá. Egy újságíró kérdésére azt felelte: a két bűncselekmény a személyes adatokkal való visszaélés és a magántitoksértés.

Dávid Ibolya szerint „iszonyú az össztűz” zúdul az MDF-re, amely megkérdőjelezi, hogy az MDF tényleg olyan kicsi és erőtlen-e, ahogyan ezt sokan szeretnék beállítani. Tüstént válaszolt is rá: Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltsége és az MDF programja miatt támadják őket. Bárki ilyen, nemtelen támadássorozat áldozatává válhat, akinek önálló tervei, programja, víziója tervei vannak – figyelmeztetett. „Az MDF-nek azonban megvan az elszántsága megmérettetésre – zárta közleményét Dávid Ibolya.

Egy, Csapody Miklós visszalépésével kapcsolatos újságírói kérdésre Dávid Ibolya úgy reagált: tudták, hogy Bokros Lajosnak, illetve programjának a fölvállalása konfliktusokkal és áldozatokkal fog járni. A pártvezetés az országos lista tizenegyedik helyét ajánlotta föl a képviselőnek, ezt azonban Csapody nem fogadta el „és ő maga döntött arról, hogy a nem elfogadás után ezt a megoldást választja”.

A hvg.hu kérdésére, hogy igaz-e az ATV.hu által közölt hír, miszerint választási együttműködésre készül az MDF és a Kolompár Orbán-féle MCF Roma Összefogás Párt, a pártelnöknő úgy reagált: pártja mindig távol tartotta magát a szélsőséges, vállalhatatlan, etnikai politizálástól, ezért a cigányok nagyon jól döntenek, ha az MDF-re szavaznak. Megállapodás azonban nincs az MCF Roma Összefogás Párttal.

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy igaz-e, amit az Index sugallt, vagyis, hogyha Bokros Lajos magyar mandátumot szerez, akkor is inkább Brüsszelben marad, mint európai parlamenti képviselő. Dávid Ibolya azt mondta: „Bokros Lajos egyértelművé tette, hogy a Magyar Demokrata Fórum eredményes, sikeres választási szereplését követően hazajön és a magyar Parlamentben folytatja munkáját.”

Szintén a hvg.hu kérdésére az esetleges Bokros-Vona vitáról – miután decemberben Bokros vitára hívta ki a Jobbik elnökét, ő úgy felelt, hogy majd, ha az MDF országos listát állít – Dávid Ibolya azt mondta: rendkívül cinikusnak és méltatlannak tartja, hogy demokráciánk huszadik évében a választásra készülve nincs miniszterelnök-jelölti vita. "Szomorúan vettük tudomásul, hogy a politikai elit fél Bokros Lajostól. 2006-ban kettes és négyes miniszterelnök-jelölti vita is volt.” - mondta. Úgy vélte: 2002-ben és 2006-ban is hazugságra épült a kampány. Ez nagyon sok kárt okoz a demokráciának és tönkreteszi Magyarországot – tette hozzá Dávid Ibolya. Minimális elvárhatóság, hogy a miniszterelnök-jelöltek álljanak ki egymás ellen.

Bokros: a többi párt szocialista programmal kampányol

Bokros Lajos szerint az MSZP, a Fidesz és a Jobbik is szocialista programmal kampányol, mert az államközpontúságot hirdeti, azt, hogy az állam majd mindenkinek minden problémáját megoldja. Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerdán, Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "megveszekedett ígéretverseny van", hogy ki tud még nagyobbat mondani. Bokros Lajos szerint azt kellene elmondani az embereknek: az állam nem arra való, hogy mindenkinek a problémáját megoldja, hiszen csak annyit tud elosztani, amit az egyes társadalmi csoportoktól elvesz.

Kétnapos zalai látogatásának első állomásán Bokros Lajos az MDF és az SZDSZ viszonyáról úgy nyilatkozott: ez nem kényszerházasság, ahol "acsarkodva igyekszünk egymás elől elvenni a levegőt", hanem valóban a liberalizmus és a konzervativizmus egyesítése. A két párt gazdasági programja elsősorban szabadelvű, míg a társadalomfilozófiája inkább a konzervativizmussal jellemezhető. Szerinte ennek az irányvonalnak helye van a magyar politikában, amelyet sajnálatos módon az utóbbi időben eluralt "a rózsaszín demagógia", amely túlzott várakozásokat, illúziókat kelt, másrészt kezdi elönteni "a barna szenny, a szélsőjobboldali ordas eszmék".

Egy kérdés kapcsán a politikus kifejtette: nincsenek illúziói, tudja, hogy nem kerülnek kormányra, de nem is becsülné le majdani ellenzéki szerepüket. "Minden nap, minden megmozdulásunkkal képesek leszünk görbe tükröt tartani" a kormánynak, de a majdani ellenzék minden pártjának is. Az MTI kérdésére, hogy miként értékeli Csapody Miklós kedd esti bejelentését, amely szerint részben éppen az ő személye miatt távozik az MDF-ből, Bokros Lajos azt válaszolta: tiszteletben tartja Csapody véleményét. A kilépést azonban nem tartja szerencsés döntésnek, de "mindenki a saját lelkiismeretével számol el" - tette hozzá.

Szegő Péter/ MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Csapody otthagyja az MDF-et

Csapody Miklós kilép a Magyar Demokrata Fórumból, és egyelőre nem kíván közreműködni a magyar politikai életben. A politikus ezt kedd este jelentette be az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

MTI Itthon

Kilépett az MDF alelnöke a pártból

Eötvös Mihály, az MDF alelnöke szerint Bokros Lajos európai parlamenti képviselőjelöltségével rossz folyamatok indultak el a pártban. Az MDF visszalépett salgótarjáni képviselőjelöltje kedden közölte, hogy ezt a politikát már nem tudja felvállalni, s bejelentette: a keddi nappal MDF-tagságát is megszünteti.

MTI Itthon

Politológusok: az LMP lépéselőnybe került az MDF-fel szemben

Politológusok szerint az LMP lépéselőnybe került az MDF-fel szemben, ugyanakkor mindkét kispárt reménykedhet a parlamenti küszöb átlépésében az egyéni képviselőjelölt- és listaállításokat követően. A megkérdezett elemzők szép teljesítménynek nevezték a Civil Mozgalom szereplését, de egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a pártnak nincs esélye a parlamentbe kerülésre.

MTI Itthon

Újabb két MDF-es jelölt kapott zöld utat Budapesten

A fővárosi választási bizottság hétfői döntése értelmében az MDF-es Király Zoltán és Slosár Gábor is indulhat egyéni képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon - mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője hétfő este az MTI-nek.

Itthon

Bokros: elszemtelenedett a szélsőjobboldali radikalizmus

Egy volt MDF-es, most független képviselő pár hete azt mondta: „ma az MDF az SZDSZ”. A főleg liberális gazdaságpolitikai elképzeléseiről ismert Bokros Lajost arról kérdeztük, hogy az MDF mennyire képviselné a liberalizmus politikai értékeit.

MTI Itthon

Megszületett az MDF országos listája

Megszületett kedden az MDF országos választási listája, amelyet Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezet. Az első tíz helyen két SZDSZ-es politikus, Retkes Attila pártelnök és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kapott helyet.

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok