szerző:
MTI

A Fidesz-KDNP-nek továbbra is komoly esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére az áprilisi választáson a Nézőpont Intézet március 19-21. között végzett közvélemény-kutatása szerint. A Heti Válasz számára készülő felmérés készítői úgy látják, hogy a jobboldali pártszövetség 281 képviselői széket szerezhet, míg az MSZP 44, a Jobbik 43, az LMP pedig 18 képviselőből álló frakciót alkothat az új Országgyűlésben.

A Nézőpont Intézet munkatársai külön kiemelik, hogy a kampány ezen időszakában korábban csökkenni szokott a „két nagy párt” közötti különbség, azonban jelenleg a Fidesszel szemben leszakadóban van az MSZP. A kutatás szerint a szavazók 77 százaléka számít a Fidesz győzelmére, míg a Jobbikéra 3 százalék, az MSZP első helyére pedig csak 2 százalék gondol.

A Fidesz és az MSZP közötti „olló” nyílását mutatja, hogy a Fidesz január elején 42 százalékon állt az aktív, részvételüket biztosra ígérő szavazók körében, március közepére pedig már 57 százalékra emelkedett a támogatottsága. Ezzel szemben az MSZP és a Jobbik az ennél szélesebb bázist jelentő potenciális szavazók körében sem ért el tartósan 20 százalék feletti eredményt, sőt – Bajnai Gordon kormányfő háttérbe szorulásával – a szocialisták támogatottsága még csökkent is. A potenciális szavazók körében a szocialisták 15, a Jobbik pedig 14 százalékra számíthat a jelenlegi felmérés szerint.

Az MSZP számára további „rossz hírként” szolgálhatnak a „baloldal romjain” életre kapó kisebb pártok, az LMP, vagy az MDF listájára leadott szavazatok, ezek ugyanis a Nézőpont Intézet szerint elsősorban a szocialisták eredményét ronthatják. A két kispártnak mintegy 300 ezer biztos szavazója van, de potenciálisan további ugyanennyien adhatják rájuk listás voksukat, ami nagyon hiányozhat majd az alig 800 ezres táborral rendelkező MSZP-nek – fejtik ki a felmérés készítői. Hozzáteszik: a potenciális szavazókat figyelembe véve az LMP 9 százalékos támogatottságot élvez, míg a belső hatalmi harcok dúlta MDF az összes lehetséges aktív szavazót figyelembe véve is egy százalékkal elmarad a parlamenti küszöb átlépésétől.

A Nézőpont Intézet szakemberei úgy látják, hogy az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc aktivizálódása sem hozhat új szavazókat, szerintük a volt szocialista miniszterelnök nem is ezzel a céllal, hanem a választások utáni időkre készülve vállal egyre több szerepet. Megjegyzik: jogilag elképzelhető, politikailag lehetséges, kommunikációs és pénzügyi szempontból pedig előnyös lenne a baloldalnak, ha a választások után külön képviselőcsoport alakulna Gyurcsány vezetésével.
Az intézet által megkérdezettek csupán 14 százaléka szeretné Gyurcsány Ferenc visszatérését, míg 81 százalékuk ellenzi azt. 

Hosszú évek után új helyzetet jelez az is, hogy a Fidesz elnökét a Fidesz támogatóinál is többen választanák kormányfővé. Az összes megkérdezett 49 százaléka Orbán Viktort, 11 százaléka a parlamentbe talán be se kerülő MDF színeiben induló Bokros Lajost, 10 százaléka Mesterházy Attilát, csupán 5 százaléka pedig Vona Gábort, a Jobbik elnökét tenné meg miniszterelnöknek – teszik hozzá a felmérés készítői. 

A Nézőpont Intézet hetente készülő felmérése országos reprezentatív mintán, ezer fő telefonos megkérdezésével zajlik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szonda Ipsos: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Háromszor annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, a Jobbik 17 százalékon áll, az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága nem éri el a parlamenti küszöböt a biztos pártválasztók körében - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből, amelyet a Népszabadság csütörtöki száma ismertetett.

MTI Itthon

Figyelő: a cégvezetők Fidesz-kormányt látnának szívesen

A cégvezetők elégedettek a Bajnai-kormánnyal, a határozott véleményt megfogalmazók számottevő része szerint mégis kedvezőbb lenne Fidesz-kormány az ország gazdasága szempontjából - ez derül ki a Figyelő és a Straketing Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda által készített felmérésből, amelynek eredményeit a hetilap csütörtöki száma is ismerteti.

MTI Itthon

Nézőpont: a Jobbik utolérte az MSZP-t

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága is nőtt március második hetében, míg az MSZP népszerűsége nem változott a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint.

MTI Itthon

Tárki: kicsit többen szavaznának az MSZP-re és az LMP-re

A szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi választáson, ami jelentős növekedés a decemberi és a januári 51 százalékos arányhoz képest - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán az MTI-vel.

hvg.hu Itthon

Forsense: A Jobbik széles bázisból merítve növeli szavazótáborát

A Forsense intézet 2010. februári közvéleménykutatása szerint a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig csaknem kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint a kormánypárt. Az összes megkérdezett között a Jobbikot magukhoz közel érzők aránya 7-ről 20 százalékra emelkedett alig több mint egy év alatt.

670 lóerős luxus-villanyautóval csaphat oda a BMW a Teslának

670 lóerős luxus-villanyautóval csaphat oda a BMW a Teslának

Ingyen BKV a gyerekeknek,  Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Ingyen BKV a gyerekeknek, Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Zsóri szerint közte és Messi között dől el a Puskás-díj sorsa

Zsóri szerint közte és Messi között dől el a Puskás-díj sorsa

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Szerdától megint drágább lesz a tankolás

Szerdától megint drágább lesz a tankolás

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere