szerző:
MTI / hvg.hu

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt, az LMP és a Civil Mozgalom országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra; a Jobbik.listát Vona Gábor, a párt elnöke, az LMP-listát Schiffer András, párt választmányi elnöke és szóvivője, a Civil Mozgalmat Seres Mária vezeti. Az OVB ugyanakkor nem döntött az MDF országos listájának nyilvántartásba vételéről, azzal megvárja a Fővárosi Bíróságnak a jelöltállításokkal kapcsolatos határozatait

A Jobbik 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására. Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, ennyi szerepel a Jobbik listáján is.

Az OVB a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, mivel még nem vált jogerőssé a Fővárosi Bíróság határozata arról, hogy a szervezet "elhagyja" a nevéből a "párt" szót. A Jobbik kezdeményezte ugyan a bíróságnál a névváltoztatást, amelyről a döntés március 12-én megszületett, de az még nem vált jogerőssé. Az OVB tehát a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, és ha jogerőssé válik a névváltoztatás, módosítják. 

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt. A Jobbik azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy delegáljon egy tagot az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. 

Az LMP 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig (az utolsó kettőt szerda este vették nyilvántartásba az illetékes választási bizottságok), ezzel jogot szerzett az országos lista állítására. Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt.  Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, az LMP listáján 144 név szerepel. 

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a parlamenti bejutási küszöböt. Az LMP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. 

A Civil Mozgalom 9 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására, ugyanis az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább 7 területi listát tudtak állítani. Az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt.  Az OVB azonban csak azon jelölteket "vette figyelembe" az országos lista elfogadásakor, akik helyesen töltötték ki a megfelelő nyomtatványt vagy azt a határidőig módosították. A CM több jelöltje ugyanis pontatlanul vagy hibásan adta le a papírjait.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, a Civil Mozgalom listáján 173 név szerepelt (egy jelöltnek a lakcímével volt probléma) a leadáskor. Az Országos Választási Iroda azonban formai hibákat fedezett fel a leadott papírokon: több jelölt ugyanis a nyomtatványon azt a sort, amelyben a jelölt arról nyilatkozik, hogy a (kitöltés szerinti választókerületben) a jelölést elfogadja, hibásan töltötte ki. Többen ugyanis a területi választókerületet vagy az egyéni választókerületet írták be ide, az országos helyett.

Az ülésen felszólaló Seres Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt teljesítette az országos lista feltételét, azaz legalább 7 területi választókerületben állított listát, az OVI által jelzett hiányosságot pedig a csütörtöki ülés előtt pótolták. Arra mutatott rá, hogy a nyomtatvány pontatlan, és - mivel először indulnak országos választáson - nem tudták, hogyan kell kitölteni. Hangsúlyozta: a jelöltek szándéka egyértelmű volt, hiszen tudták, hogy az országos lista állításához szükséges nyomtatványt töltik ki.

Az OVB végül arra jutott, az utólag leadott nyilatkozatokat (mivel azok a határidőn túl érkeztek) nem veszi figyelembe. Azokat azonban, amelyek még a leadás előtt "lehúzták" a hibásan kitöltött választókerületet, érvényesnek tekinti és elfogadja. Három jelöltnél azonban nem volt lehúzva a hibás választókerület, így ezeket a jelölteket az OVB nem fogadta el; a CM OVB által elfogadott országos listáján így tehát 170 név szerepel.  Seres Mária a döntés után az MTI kérdésére azt közölte, a "kiesettek" között nincs olyan, aki a lista első tíz helyén szerepelt volna.

Az OVB tagjainak száma attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani. Korábban csak két jelölőszervezet, az MSZP és a Fidesz-KDNP országos listáját vette nyilvántartásba az OVB.

A bizottság ugyanakkor nem döntött az MDF országos listájának nyilvántartásba vételéről, azzal megvárja a Fővárosi Bíróságnak a jelöltállításokkal kapcsolatos határozatait. Mint mondta, három, az MDF-fel összefüggő téma is szerepel az OVB napirendjén. Hozzátette, annak azonban nincs akadálya, hogy tárgyalják a párt Nógrád megyei területi listájával kapcsolatos kifogásokat. 

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
A vonat elől húzták ki a részeget a rendőrök

A vonat elől húzták ki a részeget a rendőrök

A Market Zrt. vezérének kezébe kerül a hazai McDonald's

A Market Zrt. vezérének kezébe kerül a hazai McDonald's

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Ismeri a Rainbow Sixet? Napokig ingyen lehet játszani a legjobb résszel, más kedvezmények is jönnek

Ismeri a Rainbow Sixet? Napokig ingyen lehet játszani a legjobb résszel, más kedvezmények is jönnek

Most a Momentum és a Párbeszéd a soros

Most a Momentum és a Párbeszéd a soros

A Nyugatit, a Keletit és más állomásokat is elkezd rendbe tenni a MÁV

A Nyugatit, a Keletit és más állomásokat is elkezd rendbe tenni a MÁV