szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt, az LMP és a Civil Mozgalom országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra; a Jobbik.listát Vona Gábor, a párt elnöke, az LMP-listát Schiffer András, párt választmányi elnöke és szóvivője, a Civil Mozgalmat Seres Mária vezeti. Az OVB ugyanakkor nem döntött az MDF országos listájának nyilvántartásba vételéről, azzal megvárja a Fővárosi Bíróságnak a jelöltállításokkal kapcsolatos határozatait

A Jobbik 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására. Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, ennyi szerepel a Jobbik listáján is.

Az OVB a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, mivel még nem vált jogerőssé a Fővárosi Bíróság határozata arról, hogy a szervezet "elhagyja" a nevéből a "párt" szót. A Jobbik kezdeményezte ugyan a bíróságnál a névváltoztatást, amelyről a döntés március 12-én megszületett, de az még nem vált jogerőssé. Az OVB tehát a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, és ha jogerőssé válik a névváltoztatás, módosítják. 

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt. A Jobbik azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy delegáljon egy tagot az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. 

Az LMP 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig (az utolsó kettőt szerda este vették nyilvántartásba az illetékes választási bizottságok), ezzel jogot szerzett az országos lista állítására. Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt.  Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, az LMP listáján 144 név szerepel. 

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a parlamenti bejutási küszöböt. Az LMP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. 

A Civil Mozgalom 9 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására, ugyanis az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább 7 területi listát tudtak állítani. Az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt.  Az OVB azonban csak azon jelölteket "vette figyelembe" az országos lista elfogadásakor, akik helyesen töltötték ki a megfelelő nyomtatványt vagy azt a határidőig módosították. A CM több jelöltje ugyanis pontatlanul vagy hibásan adta le a papírjait.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, a Civil Mozgalom listáján 173 név szerepelt (egy jelöltnek a lakcímével volt probléma) a leadáskor. Az Országos Választási Iroda azonban formai hibákat fedezett fel a leadott papírokon: több jelölt ugyanis a nyomtatványon azt a sort, amelyben a jelölt arról nyilatkozik, hogy a (kitöltés szerinti választókerületben) a jelölést elfogadja, hibásan töltötte ki. Többen ugyanis a területi választókerületet vagy az egyéni választókerületet írták be ide, az országos helyett.

Az ülésen felszólaló Seres Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt teljesítette az országos lista feltételét, azaz legalább 7 területi választókerületben állított listát, az OVI által jelzett hiányosságot pedig a csütörtöki ülés előtt pótolták. Arra mutatott rá, hogy a nyomtatvány pontatlan, és - mivel először indulnak országos választáson - nem tudták, hogyan kell kitölteni. Hangsúlyozta: a jelöltek szándéka egyértelmű volt, hiszen tudták, hogy az országos lista állításához szükséges nyomtatványt töltik ki.

Az OVB végül arra jutott, az utólag leadott nyilatkozatokat (mivel azok a határidőn túl érkeztek) nem veszi figyelembe. Azokat azonban, amelyek még a leadás előtt "lehúzták" a hibásan kitöltött választókerületet, érvényesnek tekinti és elfogadja. Három jelöltnél azonban nem volt lehúzva a hibás választókerület, így ezeket a jelölteket az OVB nem fogadta el; a CM OVB által elfogadott országos listáján így tehát 170 név szerepel.  Seres Mária a döntés után az MTI kérdésére azt közölte, a "kiesettek" között nincs olyan, aki a lista első tíz helyén szerepelt volna.

Az OVB tagjainak száma attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani. Korábban csak két jelölőszervezet, az MSZP és a Fidesz-KDNP országos listáját vette nyilvántartásba az OVB.

A bizottság ugyanakkor nem döntött az MDF országos listájának nyilvántartásba vételéről, azzal megvárja a Fővárosi Bíróságnak a jelöltállításokkal kapcsolatos határozatait. Mint mondta, három, az MDF-fel összefüggő téma is szerepel az OVB napirendjén. Hozzátette, annak azonban nincs akadálya, hogy tárgyalják a párt Nógrád megyei területi listájával kapcsolatos kifogásokat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Látványos videón, ahogy egy nap alatt belepi a hó Eplényt

Látványos videón, ahogy egy nap alatt belepi a hó Eplényt

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait