szerző:
Szegő Péter

Mint arról portálunk beszámolt, szerda este a Fővárosi Választási Bizottság 3:2 arányban elutasította a Magyar Demokrata Fórum fővárosi nyilvántartásba vételét, így – jelen állás szerint – a párt nem indíthatna területi listát Budapesten. Az MDF bízik a döntés megmásításában. Az érintetteket és egy választási szakembert kérdeztünk.

Tóth Zoltán választási szakértő, az Országos Választási Iroda volt vezetője a konkrét esetet nem kívánta kommentálni, mert – mint fogalmazott – nem ismeri azt: ami a sajtóban megjelenik, „az csak a valóság égi mása”. A jogszabályi háttérről azt mondta: a területi listát az egyéni választókerület jelöltjeivel „kell megalapozni”, Budapesten nyolccal. Hozzátette: a nyolc jelöltnek március 22-én, hétfőn délután négykor kellett meglennie. Tóth A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 94. paragrafusát idézte, amely szerint, ha egy jelölt bármely okból utólag kiesik, az nem érinti a listaállítás jogát. Hozzátette: akkor lesz valaki jelölt, amikor az erről szóló igazolást az egyéni választókerületi választási bizottság kiadta. Azt kell tehát nézni, hogy hétfő délután négykor az MDF-nek volt-e a fővárosban nyolc ilyen igazolása. (Az Országos Választási Bizottság (OVB) honlapja szerint március 22-én délután négykor Csapody Miklós már és még hivatalosan jelölt volt – Sz. P.)

Dávid Ibolya, jobb oldalán Kerék-Bárczy Szabolcs
©

Az MDF mellett szavazó két bizottsági tag nem pártdelegátus volt, hanem a Fővárosi Közgyűlés által még 2006-ban megválasztott két szakember – közölte a hvg.hu-val a közigazgatási államtitkárként az Antall-kormány kormányhivatalát vezető Kajdi József, a Magyar Demokrata Fórum szakpolitikai koordinátora, aki ott volt a Fővárosi Választási Bizottság hétfő esti ülésén. Azt mondta: az ülés kezdetekor a Fővárosi Választási Iroda képviselője eleve azt javasolta a Fővárosi Választási Bizottságnak, hogy vegye nyilvántartásba a Magyar Demokrata Fórum fővárosi területi listáját. A Fővárosi Közgyűlés által delegált két tag is „egyértelműen amellett foglalt állást, hogy megfelelünk a föltételeknek, tehát nyilvántartásba kell az MDF-et venni” – tette hozzá. Megerősítette: hétfő délután négykor nyolc jelöltje volt az MDF-nek, „Csapody Miklós 24-én lépett csak vissza”. „Ez olyan, mintha a bíróság valakit fölment, megállapítja, hogy semmit sem követett el, majd két nap múlva visszahívja, hogy ne haragudjék, de mégiscsak elítéljük magát” – mondta. Hozzátette: „a nyolc igazolást természetesen szabályosan leadtuk”. Kajdi szerint ráadásul, ha az első fokon elutasított két MDF-es jelölt, Király Zoltán és Slosár Gábor föllebbezésének helyt adott a bizottság – márpedig helyt adott –, akkor utólag őket is bele kell számítani a létszámba.

A Magyar Demokrata Fórum nemcsak ezért föllebbezett, hanem azért is, mert a fővárosi listás szavazócédulán meghatározott sorrendet kisorsolták, s ezen – értelemszerűen – nincs rajta a Magyar Demokrata Fórum. „Márpedig, ha az Országos Választási Bizottság vagy a Legfelsőbb Bíróság nyilvántartásba is veszi a Magyar Demokrata Fórumot, de nem támadjuk meg a sorsolást, akkor automatikusan az utolsó helyre kerülünk. Nem lenne jó egy törvénysértő határozat miatt hátrányba kerülni” – közölte. Kajdi szerint mivel az OVB tagjai között a jelenlegi két pártdelegátus mellett öt szakmai, az Országgyűlés által választott tag van, „akiket nagyon tisztel, becsül és akiknek a szakmai és emberi tisztességében maximálisan megbízik”, ezért „nagyon reméli”, hogy a szerda esti logika szerint a csütörtök esti ülésen 5:2 arányban nyer az MDF és állíthat területi listát. (Az OVB csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy nem hoz határozatot az MDF budapesti és országos listájáról, megvárja, hogy a jelöltállításokkal kapcsolatos kifogásokban döntést hozzon a Fõvárosi Bíróság.)

A hvg.hu-nak Király Zoltánt is sikerült elérnie, aki elküldte lapunknak a választókerülete választási bizottságának a Magyar Távirati Irodához ugyancsak eljuttatott döntését. Eszerint:Király Zoltánt 830 db benyújtott érvényes ajánlószelvény alapján, korábbi határozat át megváltoztatva, országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vette.

A portálunknak interjút adó Csapody Miklós megerősítette: ő hétfő délután négykor már és még hivatalosan jelölt volt, „erről dokumentum volt a kezében”. A hvg.hu kérdésére azt mondta: „magától értetődően igaza van Kajdi Józsefnek”, hogy őt – mármint Csapodyt – a nyolcadik jelöltnek kell tekinteni. Csapodyt teljesen meglepte a Fővárosi Választási Bizottság szerda esti döntése. „A jogszabályokkal ellentétes, politikai döntésnek tartom” – közölte a hvg.hu-val. A konzervatív politikus biztos abban, hogy az OVB ezt a döntést „a törvények betűjének és szellemének megfelelően korrigálni fogja, és az MDF-nek lesz fővárosi listája. Arra a kérdésre, ha tudta volna, hogy ez a döntés születik, várt volna-e a visszalépéssel még egy napot, Csapody azt felelte: „föltételes kérdésekre nem tudok válaszolni”.

A hvg.hu fölvetésére, hogy – tekintettel arra, miszerint az MDF-fel kapcsolatos fönntartásai már többé-kevésbé február elején is megvoltak – miért indult másfél hónapja a választáson, az ellenzéki képviselő nem kívánt reagálni. Annyit mondott: kiadott az MTI-nek egy nyilatkozatot, „abban minden benne van”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján

Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján

Megtámadták a roma nemzetiségi választás eredményét

Megtámadták a roma nemzetiségi választás eredményét

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Lilában vagy aranyban is lehetne? Megfesti az AirPods Prókat egy cég

Lilában vagy aranyban is lehetne? Megfesti az AirPods Prókat egy cég