szerző:
MTI

Életének nyolcvanhetedik évében elhunyt Illés Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő - tudatta Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Illés Lajost március 15-én, rövid ideig tartó, súlyos betegség után érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Illés Lajos 1923-ban született Sárváron. Tanító- és tanárképzőt végzett, majd a szegedi egyetemen magyart, németet, filozófiát és pedagógiát hallgatott. 1947-ben népi kollégiumi nevelőtanár, később igazgató lett Szegeden és Budapesten. Ő indította el és szerkesztette a Nékosz - a Népi Kollégiumok Országos Szövetsége - pedagógiai  folyóiratát, a Népi Kollégiumi Nevelőt.

1952-től a Magyar Írók Szövetsége folyóiratának, a Csillagnak a szerkesztője volt. 1956-tól az Irodalmi Újságot, 1960-64 között pedig az Új Írást szerkesztette. Több könyvkiadónál is dolgozott, így 1964-től a Szépirodalmi, 1967-től a Móra, majd a Magvető szerkesztője volt 1980-ig. 1968-75-ig a Magyar Hírlap irodalmi szerkesztője volt. 1982-87-ig ő volt a Népszava állandó tv-kritikusa. Közben több irodalmi portrét, antológiát, esszét és visszaemlékezést, valamint biográfiai jegyzetet is kiadott. Művei megjelentek angol, német, olasz, orosz, bolgár és más nyelveken is.

Könyveiben főként a magyar irodalom jelentős személyiségeivel foglalkozik, de gyakran szerkesztett antológiát fiatal költők műveiből is. Legutóbb megjelent műve a 2008-as Az író magántörténelme című, nyolcvanötödik születésnapjára megjelent kötet. Tanulmányokat, visszaemlékezéseket tartalmaz az a 2004-ben megjelent, Irodalmunkkal Európában című kötet, amely a magyar irodalom fogadtatásának epizódjairól szól az egyes európai országokban. 2002-ben látott napvilágot Az Új Írás hőskora - Irodalmi történetek, emlékezések című esszékötet, mely a folyóirat indulásának és kibontakozásának első éveit mutatja be. 

 Illés Lajos nevéhez fűződik számos antológia szerkesztése, így például az Őrzők vigyázzatok. Válogatás negyven év katonaköltészetéből 1945-1985 című kötet, a Sarkcsillag antológia, Negyedszázad magyar verseiből 1945 - 1970 című kötet, a Tavasz Magyarországon, vagy például a Húsz év magyar verseiből című válogatás kötet. Illés Lajos munkásságát 1983-ban József Attila-díjjal ismerték el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!