szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Televízió (MTV) nem szervez miniszterelnöki vitát, de ha lesz, akkor azt közvetíteni fogja - tájékoztatta csütörtökön a köztelevízió az MTI-t.

Az MTV arra reagálva közölte ezt, hogy a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének az SZDSZ által delegált két tagja közleményében azt írta: megszegi a választókkal szembeni közszolgálati kötelezettségét az MTV azzal, hogy az idén a tervek szerint nem sugároz választási vitaműsorokat.

A köztévé szerint azért nem szerveznek miniszterelnöki vitát, mert "nem az a dolga, hogy alakítsa a politikát, hanem hogy tudósítson róla". Hozzátették: nem az MTV feladata, hogy megegyezzen a jelöltekkel a vitáról, és nem kényszeríthetnek senkit az abban való részvételre. Hangsúlyozták, hogy minden más műsorszolgáltatónál többet foglalkozik az MTV a választásokkal, mivel több hír- és háttérműsor is nyomon követi a kampány alakulását és az országos listát állító pártok 25 percben be is mutatkozhatnak az MTV képernyőjén.

Az MTV közleményében visszautasította a függetlenségét sértő állításokat.

Rajk László és Kozák Márton csütörtökön közleményben tudatták: szerintük közszolgálati kötelezettséget szeg az MTV azzal, hogy nem közvetít vitaműsorokat a kampányban. "A rendszerváltás huszadik évében a közszolgálati televízió szükségtelennek tartja, hogy a választópolgárok az országos listát állító pártok képviselőinek szakpolitikai és listavezetői vitáiból tájékozódhassanak a pártok szándékairól. A Magyar Televízió menedzsmentje, arra hivatkozva, hogy a pártok ezt a diskurzust nem igénylik, megszegi ezt többpárti polgári demokráciákban a nézőkkel, választókkal szemben fennálló közszolgálati kötelezettségét" - emelték ki a kuratóriumi tagok.

Az ügyben megszólalt a testület KDNP-s elnökhelyettese is. Balogh László az MTI-nek azt mondta: az MTV kuratóriumának SZDSZ által delegált két tagja támadást intézett a televízió független műsorkészítése ellen. A testület KDNP által delegált tagja kiemelte, a médiatörvény egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben: a műsorokkal kapcsolatban a kuratóriumnak nincs semmilyen lehetősége, így a műsorügyekbe sem szólhat bele. A médiatörvény és a választójogi törvény egyértelműsíti azt is, hogy a Magyar Televíziónak milyen lehetőséget kell biztosítania a pártok megnyilvánulásaira, ezt az MTV maradéktalanul biztosítja - tette hozzá.

"Nem hiszem, hogy a Magyar Televízió műsorfolyamát a kuratórium bármely tagjának kellene szerkesztenie, különösen nem akkor, amikor a törvény ezt kifejezetten tiltja" - hangsúlyozta az elnökhelyettes. Az elmúlt időszakban sok olyan műsor volt a Magyar Televízióban, amelyben különböző pártállású szakértők vitatkoznak. Ilyen műsorok most is vannak. Az a választópolgár, aki április 11-én elmegy szavazni, megfelelően tájékozódhat arról, hogy melyik párt mit szeretne - mondta Balogh László.

A kurátor szerint miután az SZDSZ elvesztette politikai erejét, két kurátora ilyen formában próbál a liberális elképzeléseknek nyomatékot adni. A politikai tömörülések március 24-étől 25 perces interjú keretében mutatkozhatnak be a Magyar Televízióban. A Jobbik és az LMP után az MSZP, majd a Fidesz, a KDNP, a Civil Mozgalom, végül április elsején az MDF mutatkozik be.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján