szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Héttagúra bővült az Országos Választási Bizottság (OVB), miután az országos lista állítása jogán a Fidesz-KDNP delegáltja, Sasvári Róbert ügyvéd is beült a testületbe. A pártdelegálttal kibővült bizottság péntek délután megkezdte ülését, és várhatóan dönt az MDF országos listájának nyilvántartása vétele tárgyában is.

A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott öt tagnak. Az országgyűlési képviselők választásának kitűzése után az Országgyűlés által választott OVB-nek múlt péntekig öt tagja volt: Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, valamint Fazekas Marianna, Bordás Vilmos és Szoboszlai György.  Az OVB-be azonban minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot. Az MSZP országos listáját március 12-én vette nyilvántartásba az OVB, a párt által delegált Litresits András ügyvéd múlt pénteken tette le az esküt, és a testület aznap délutáni ülésén már elfoglalta helyét a bizottságban. 

Az országgyűlési választáson a Fidesz és a KDNP közösen indított jelölteket és listákat, így ők a választási eljárás szempontjából egy jelölőszervezetnek számítanak. Vagyis, hiába két pártról van szó, csak egy delegáltat küldhetnek a testületbe. A Fidesz-KDNP országos listáját március 22-én vette nyilvántartásba az OVB és delegáltjuk, Sasvári Róbert most pénteken tette le esküjét, így a délután kezdődő ülésen már részt vesz. Az országos lista állítása jogán várhatóan a jövő héten további tagokkal bővül a testület, miután hétfőn leteszi az esküt a Lehet Más a Politika delegáltja, Szabó Miklós, a Jobbik delegáltja, Hunyadi Gábor, valamint a Civil Mozgalom delegáltja, Frenkel Attila műfordító. 

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. Általános feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét. Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről. Ha törvénysértés jut a tudomására, akkor kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.

Az OVB-nek az országgyűlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és az azokon szereplő jelöltek, valamint a több megyében illetve a fővárosban jelöltet állítani kívánó jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről, kisorsolja az országos listák sorszámát. A szavazást követően megállapítja, mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; ezen listák jelöltjei juthatnak majd mandátumhoz. Megállapítja az OVB azt is, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, majd kiadja a mandátumot szerző képviselőknek a megbízólevelet. Az OVB a választást követően beszámol az Országgyűlésnek a képviselő-választásról. A voksolás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak állítani.

 

bne \ bGK \ btz

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az OVB-hez fordult az MSZP az MTV választási műsora miatt

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordul az MSZP, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a Magyar Televízió (MTV) pártokat bemutató műsorában a KDNP külön is szerepelhet. Az MTV szerint ők az ORTT 2006-os ajánlása szerint járnak el.

MTI Itthon

Új tagokkal bővül az OVB

Új tagokkal bővül az Országos Választási Bizottság (OVB), hiszen a parlamenti választáson országos listát állító pártok - listájuk nyilvántartásba vétele után - jogosultak egy-egy tagot delegálni a testületbe.

Bodrogi Gyula Törőcsik Mari haláláról: Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem

Bodrogi Gyula Törőcsik Mari haláláról: Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos