szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép számmal akadnak a Jobbik egyéni képviselőjelöltjei között olyanok, akiket - állításuk szerint - 2006 ősze előtt szinte egyáltalán nem érdekelt a politika; a balatonőszödi beszéd, illetve az azt követő zavargások során, vagy annak nyomán csatlakoztak a radikális párt köreihez és lettek a szervezet aktivistái.

A Jobbik áttörése a közvélekedéssel ellentétben nem a tavalyi európai parlamenti választáson, hanem 2006 őszén történt meg – állítja egyöntetűen több politológus. Akkor legfeljebb addig rejtőzködő híveik váltak láthatóbbá. A Jobbik vezetői és szimpatizánsai közül sokan négy éve úgy érezhették, a Fidesz megalkudott, amikor - belátva, hogy a Gyurcsány lemondását sürgető, de hatástalan ultimátumokon túl már nincsenek jogállami eszközök - lemondott a Gyurcsány-kormány megbuktatásáról. Legalábbis akik így érezték, azok közül sokan ekkor csatlakoztak a párthoz. Ezt a vélekedést látszik alátámasztani, hogy a Jobbik képviselőjelöltjei között szép számmal vannak olyanok, akiket állításuk szerint 2006 őszéig egyetlen párt sem tudott "felszívni".

A párt honlapján közzétett jelöltek bemutatkozásábóól mérleget vonva elmondható: a 176 egyéni képviselőjelölt közül húszan állítják, a 2006-os őszi események (Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde, az azt követő utcai zavargások, illetve rendőri erőszak) hatására lettek a Jobbik tagjai. Közéjük tartozik például a párt salgótarjáni jelöltje. A fuvarszervezőként dolgozó Bagó Zoltánt saját bevallása szerint ugyan régóta foglalkoztatta a politika, de csak a 2006-os események hatására került „egyre közelebb a nemzeti radikalizmushoz, s hamar megérett benne a Jobbikhoz való csatlakozás gondolata”. Két éve lépett be a salgótarjáni pártszervezetbe, s hamar helyi elnökké választották. Közvetve az őszödi beszédnek köszönhető az is, hogy Tiszaújvárosban megalakult a Jobbik, a tiszaújvárosi jelöltet, Balla Gergőt ugyanis a zavargások sarkallták a helyi szervezetet megalapítására. 

Vannak olyan jelöltek, akiket 2006 előtt saját bevallásuk szerint nem különösebben érdekelt a politika. Ilyen például a Jobbik kalocsai jelöltje, a korábban kilenc évig Ausztriában dolgozó Beck Ottó, aki 2007-ben csatlakozott a szervezethez. A Jobbik angyalföldi jelöltje, a társasházak közös képviselőjeként dolgozó Csender Tamás a rendszerváltás óta nem foglalkozott politikával, ám a 2006-os őszi események miatt csatlakozott a párthoz és az EP-választáson már választókerületi kampányfőnökként serénykedett.

„A 2006-os választási eredmény és az őszödi beszéd feltüzelte a politikai érdeklődésemet. Úgy láttam, hogy ideje félretennem a politikaundoromat, nekem is valamit tennem, hogy 2006 ne ismétlődhessen meg újra” – ezt már Farnady László, a Jobbik kőbányai jelöltje mondta egy interjúban, miközben azt is igyekszik tisztázni, hogy Orbán Viktorban már jóval korábban, a 2002-es választások könnyelmű elvesztésekor csalódott. Hozzá hasonlóan Ferenczi Gábort, az ajkai jelöltet is a négy évvel ezelőtti események sodorták a pártba, ma már országos választmányi alelnök.  A párt veszprémi jelöltjét, egyben a helyi alapszervezet elnökét, Forgó Gyulát sem érdekelte 2006 előtt a politika, azóta azonban „egyedül a Jobbikban látja a nemzeti erőt”.

Jellemző ugyanakkor, hogy a Jobbik jelöltjei legalább annyira kiemelik a szocialista kormány iránti megvetésüket, mint az Orbán Viktorban való csalódottságukat. A taktika alighanem összefügg azzal, ahogyan Vona Gábor Jobbik-elnök támadja Orbán Viktort, vagy ahogyan a Fidesz-elnök legfrissebb kampányfilmjében hiányoznak a Fideszre való utalások. Orbán személye a jobbikosok jelentős része számára is elfogadható, Vonáék viszont éppen ennek ellenkezőjét próbálják sulykolni.

©

A Jobbik Informatikai Kabinetjében dolgozó Hofbauer Sándor sem foglalkozott 2006 előtt aktívan a közélettel, de ma már a győri szervezet elnöke, a párt egyik képviselőjelöltje. A szervezet hajdúszoboszlói jelöltje, Kocsis Zsolt ugyancsak a négy évvel ezelőtti zavargások hatására csatlakozott az „új erőhöz”. Ő korábban inkább külföldi érdekeket szolgált: „több szakma megszerzése és számos többműszakos munkahely” után a Francia Idegenlégióban szolgált, de mivel állítása szerint megsebesült, haza kellett jönnie. Mihelyst belépett a Jobbikba, megalapította a hajdúbagosi szervezetet, melynek azóta is elnöke.

A párt Egyházügyi Kabinetjének vezetőjét is a 2006 őszi események húzták a Jobbikba, jóllehet a belépéssel közel két évet várt. A szociológus-újságíró végzettségű Mirkóczki Ádám füzesabonyi képviselőjelölt ma a párt Heves megyei elnöke. Hasonló indítatásból lett jobbikos a párt egyik budapesti jelöltje, a bútorszállítóként dolgozó Nagy Ferenc is, akit állítása szerint a politika 2006 őszéig egyáltalán nem érdekelt, azonban az akkori események „felnyitották a szemét”. A Jobbik Baranya megyei és egyben pécsi elnöke, Németh Zsolt is a 2006-os őszi események miatt lépett be a pártba még egyetemi hallgatóként, az EP-választáson azonban már megyei kampányfőnök volt, sőt az EP-listán is szerepeltették. 

Volt, aki tüntetőként részt is vett a 2006-os utcai megmozdulásokban, most pedig már jobbikos képviselőjelölt. A párt csornai jelöltje, Takács István a Jobbik honlapja szerint „saját bőrén is megtapasztalta a kormány rendőrségének brutalitását”, ő ma már megyei alelnök. De az utcai harcból nemcsak ő vette ki a részét. Többen a Jobbik soproni képviselőjelöltjét, a Moby Dick nevű rockzenekar basszusgitárosát, Gőbl Gábort is felismerni vélték a fővárosi utcákon 2008. március 15-én, amint hangosbemondóval a kezében biztatja a tüntetőket. A zenész 2002 és 2006 között még a Fideszt erősítette, 2007-ben lépett be a Jobbikba. 

A borsodi körzetben indított Kisgergely Andrást (aki az Új Magyar Gárda főkapitány-helyettese) pedig az MTV-székház ostromában való részvétel miatt felfüggesztett börtönre ítélték, amiért egy benzineskannával "állította meg" a rendőrségi vízágyút. A párt békéscsabai jelöltje, Szabóné Kocziha Tünde is a 2006-os utcai megmozdulásokon tűnt fel először, ő a kormányellenes tüntetéseket szervezte Békéscsabán. De nemcsak ezzel tűnt ki: tavaly októberben már a párt békéscsabai elnökeként kirohanást intézett a recski kényszermunkatábort megjárt Faludy György ellen, kifogásolva, hogyan hangozhatott el az október 6-i városi megemlékezésen „a cionista és magyarellenes" költő verse.

©

A párt egyik legnagyobb fegyverének számító, ám pártonkívüli Morvai Krisztina is a négy évvel ezelőtti utcai események kapcsán került reflektorfénybe: az akkor még meggyőződéses fideszes jogásznő október 23-án gyerekeivel az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlésen vett részt, amikor hazafelé indulva belekeveredett a tüntetők és a rendőrök összecsapásába. Feljelentést tett rendőri túlkapások miatt az ügyészségen, majd egy delegációval Brüsszelbe utazott, ahol az Európai Néppárt frakciója közmeghallgatást rendezett az október 23-i eseményekről. Amíg a radikális oldalhoz nem szegődött, a Fideszhez közel álló sajtóorgánumok – köztük a Hír TV – előszeretettel szerepeltették, így személyének felfuttatásában közvetve a legnagyobb ellenzéki párt is oroszlánrészt vállalt. 

Bár valóban sok a "friss hús" a Jobbik 176 egyéni jelöltjei között, jelentős részük már korábban is politizált, a legtöbben a MIÉP és az egykor szebb napokat megélt Független Kisgazdapárt tagjaiként, és bőven akadnak olyanok is, akik néhány éve még a Fideszt erősítették. Sokan közülük éppen a 2006-os események miatt váltottak a Jobbikra. A balatonfüredi jelölt, Kepli Lajos, a bonyhádi jelölt, László Ferenc anno a polgári körökben segédkezett, ahogy a kaposvári jelölt, Futó Tibor, illetve a marcali jelölt, Széll Károly is évekkel ezelőtt még a Fidesz szekerét tolta. A Budapesten induló Losonczy Pál is a Fidesz kampányát segítette még 2002-ben, sőt a Hír TV megalapításában is részt vett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Ismét meghalt egy mentős koronavírusban

Ismét meghalt egy mentős koronavírusban