szerző:
MTI

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, őt Bokros Lajos követi, ám egyúttal Bokros elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye - derül ki a Századvég MTI-hez szerdán eljuttatott legfrissebb elemzéséből.

A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47%) körében népszerű. Őt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15%) - emeli ki a közlemény. Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54%). Őt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja (34%). 

Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort 4 százaléknyian látnák szívesen a miniszterelnöki székben. Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48%) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Őt e téren messze lemaradva követi Bokros Lajos (12%) és Mesterházy Attila (8%). A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel. 

A Századvég március 16. és 22. közötti felmérését ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte. A Századvég a pártok támogatottságát is mérte az említett időszakban. Ez alapján a Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták mint a szocialistákat.

A Nézőpont március utolsó hetében készített elemzése szerint egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazatára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében. Az intézet felmérése alapján márciusban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Figyelő: a cégvezetők Fidesz-kormányt látnának szívesen

A cégvezetők elégedettek a Bajnai-kormánnyal, a határozott véleményt megfogalmazók számottevő része szerint mégis kedvezőbb lenne Fidesz-kormány az ország gazdasága szempontjából - ez derül ki a Figyelő és a Straketing Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda által készített felmérésből, amelynek eredményeit a hetilap csütörtöki száma is ismerteti.

MTI Itthon

Nézőpont: a Jobbik utolérte az MSZP-t

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága is nőtt március második hetében, míg az MSZP népszerűsége nem változott a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint.

MTI Itthon

A magyar fiatalok toleránsabbak az idősebbeknél

A 18-29-évesek a legtoleránsabbak az alkoholistákkal, a cigányokkal vagy a droghasználókkal szemben - derül ki az Ipsos felmérésből, amelynek eredményét szerdán az MTI-nek is megküldtek.

MTI Itthon

Nézőpont: 300 ezer fideszes adná második szavazatát a Jobbikra

"Állóháborút" folytat egymással a parlamentbe jutásra biztosan esélyes három párt a Nézőpont Intézet március 26-28. között végzett közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Heti Válasznak készített. Az LMP a felmérés szerint 3 és 9 százalék közötti eredményre számíthat.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Háromszor annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, a Jobbik 17 százalékon áll, az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága nem éri el a parlamenti küszöböt a biztos pártválasztók körében - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből, amelyet a Népszabadság csütörtöki száma ismertetett.

hvg.hu Itthon

Századvég: a Jobbik megelőzte az MSZP-t

A Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt, állapítja meg a Századvégnek a Kóddal közösen végzett kérdőíves közvélemény-kutatása. A kutatást 2010. március 16-22 között végezték: eszerint csak három párt jutna be biztosan a Parlamentbe. A Fidesz tartja jelentős fölényét versenytársaival szemben, a második helyért folyik a küzdelem az MSZP és a Jobbik között.

MTI Itthon

Nézőpont: Orbánt már többen szeretik, mint a Fideszt

A Fidesz-KDNP-nek továbbra is komoly esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére az áprilisi választáson a Nézőpont Intézet március 19-21. között végzett közvélemény-kutatása szerint. A Heti Válasz számára készülő felmérés készítői úgy látják, hogy a jobboldali pártszövetség 281 képviselői széket szerezhet, míg az MSZP 44, a Jobbik 43, az LMP pedig 18 képviselőből álló frakciót alkothat az új Országgyűlésben.

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg