szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint minden reformnak van költsége és haszna. A Magyar Televízió választási műsorának adott interjúban feltette a kérdést: ha a Fidesz azt mondja, nem ismeri a gazdaság helyzetét, akkor hogyan akar kormányozni?

Az MDF által javasolt reformok bevezetése esetén azt lehet ígérni, hogy a romlást megfékezik, megállítják, majd megfordítják - mondta a volt pénzügyminiszter a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában csütörtök este. "Jelenleg a magyar gazdaság nincs olyan helyzetben, hogy bárkinek meg lehetne ígérni, hogy őszre már kolbászból lesz a kerítés" - jelentette ki. Hozzátette: az MDF által javasolt reformok érintik az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, az önkormányzatokat, az adórendszert és a közigazgatást.

Bokros Lajos véleménye szerint a reformok kritikus tömegét azonnal, az első évben meg kell valósítani, különben nem indul el a gazdaság növekedése. Fontos, hogy a programok már az első két évben eredményt hozzanak, és ugyanilyen fontos a reformok ütemezése is - mondta. Az MDF miniszterelnök-jelöltje azt is megjegyezte: nem tartja lehetségesnek, hogy az első pillanatban adót csökkentsen az új kormány. Bokros Lajos kifejtette: az IMF-hitel nem arra való, hogy a költségvetés adott évi folyó hiányát fedezze az ország.

A kormányfőjelölt beszélt az MDF a minimálbért megadóztatni kívánó elképzeléséről, mint fogalmazott, legalább jelképes mértékben, de az állampolgároknak hozzá kell járulniuk az igazságos közteherviseléséhez. Feltette a kérdést: ha a Fidesz azt mondja, nem ismeri a gazdaság helyzetét, akkor hogyan akar kormányozni? Az IMF-hitel felvétele után a nemzetközi valutaalap szakértői minden negyedévben megnézik, mi a helyzet a magyar gazdasággal, bemennek a Pénzügyminisztérium minden "sötét szobájába". Közölte: a "Fidesz hazudik" akkor, mikor azt mondja, nem tudják megfogalmazni a programjukat, mert nem ismerik, hogy mi a helyzet a gazdaságban.

Bokros Lajos az interjúban beszélt arról, be kell vezetni a teljesítménybérezést, azaz aki nem teljesít jól, azt el kell bocsátani.

A kormányfőjelölt kifejtette: olyan magánbiztosítói rendszert kell az egészségbiztosításban is megvalósítani, ami szigorú versenyre készteti a rendelőintézeteket és a kórházakat. Az MDF szerint a magyar mezőgazdaságnak minőségi termékeket kell előállítania, melyek piacképesen eladhatók az EU-ban és azon kívül is - fejtette ki.

Kérdésre közölte: még nem kapott hivatalos választ a többi országos listát állító párttól, hogy elfogadják-e a kormányfőjelölti vitára való meghívást. Bokros Lajos úgy fogalmazott: csak Magyarországon lehet azt megcsinálni, hogy a pártok semmibe veszik a választókat, és nem rendeznek miniszterelnök-jelölti vitát. Az interjú zárásaként azt mondta: akármiben fogadna, hogy az MDF bejut a parlamentbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Seres Mária maximalizálná az öregségi nyugdíjat

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) elnöke szerint pártja legfontosabb feladata a pénzre és hatalomra éhes pártok féken tartása, vagyis a civil nyomásgyakorlás megjelenítése az Országgyűlésben.

MTI Itthon

Navracsics nem ígérte biztosra az adócsökkentést

A Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni; kérdés, milyen állapotban lesz az átadás-átvétel után a költségvetés - mondta a párt frakcióvezetője hétfőn a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy meg kell hosszabbítani az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot.

MTI Gazdaság

Adórendszer: ötletek és ígéretek

Az adórendszer átalakítását mind a hat, országos listát állító párt szükségesnek látja, a konkrét elképzeléseket azonban különböző részletességgel mutatják be választási programjukban. A kormánypárti pozícióba várt Fidesz radikális változásokat csak 2011-től tervez, de konkrétumokat nem árul el arra hivatkozva, hogy az átadás-átvétel után előkerülhetnek nem várt tételek.

MTI Itthon

Schiffer: ne félbűnözői csoportok privilégiuma legyen a politika

A Lehet Más a Politika nem pusztán protestpárt, a XXI. század Magyarországának problémáira próbál választ adni - mondta csütörtök este a Magyar Televízióban Schiffer András. Az LMP országos listavezetője a Magyarország választ 2010 című műsorban, pártját bemutatva leszögezte, hogy nem a "politikaundorból" kívánnak tőkét kovácsolni, inkább azt akarják, hogy az emberek újra szeressék meg a politikát.

Itthon

Bokros Budapestet választja Brüsszel helyett

Nem lesz Kolompár Orbánnal választási együttműködés – derült ki a Dávid Ibolya MDF-elnök szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján, illetve azt követően a hvg.hu-nak adott nyilatkozatából. Bokros Lajos egy fórumon azt mondta: a többi párt szocialista programmal kampányol.

MTI Itthon

Az MTV lemondja a KDNP-vel tervezett stúdióbeszélgetést

A Magyar Televízió (MTV) az Országos Választási Bizottság (OVB) állásfoglalása szerint jár el és lemondja a KDNP-vel tervezett stúdióbeszélgetést - közölte a televízió csütörtök este az MTI-vel. Az OVB szerint a Fidesz-KDNP pártszövetségnek így dupla idő jutna.

Itthon

Bokros: elszemtelenedett a szélsőjobboldali radikalizmus

Egy volt MDF-es, most független képviselő pár hete azt mondta: „ma az MDF az SZDSZ”. A főleg liberális gazdaságpolitikai elképzeléseiről ismert Bokros Lajost arról kérdeztük, hogy az MDF mennyire képviselné a liberalizmus politikai értékeit.

Itthon

Bokros: ne vegyenek zsákbamacskát!

„Ha valaki egy ilyen primitív programmal jönne elő az egyetemen, azt azonnal megbuktatnám” – modta a konkurenciáról a szerda délben, egy érdi cukrászdában tartott sajtótízórain Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje. Az ezt követő, a hvg.hu számára készült interjúból kiderült: Bokros az állam és egyház elválasztásának híve.

MTI Itthon

Vona: csak a Jobbik

Vona Gábor szerint Magyarországnak a „politikusbűnözés” felszámolására, a magyar gazdaság talpra állítására és a közbiztonság javítására van szüksége, amelyet kizárólag az általa vezetett Jobbik Magyarországért Mozgalom képes megvalósítani.

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány