szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Civil Mozgalom nem hívott fel a lakóhelyen kívüli szavazásra, mindössze tájékoztatta az érdeklődőket a honlapján, hogy mi a teendő, ha valaki a választás napján éppen abban a megyében tartózkodik, ahol a pártnak területi listája van - mondta Seres Mária, a mozgalom elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Civil Mozgalmat vezető Seres Mária hangsúlyozta: nem szerveztek autóbuszokat, gépkocsikat, hogy potenciális szavazóink a Civil Mozgalom által felállított kilenc területi listához tartozó megye valamelyikében szavazzanak vasárnap az országgyűlési választások első fordulójában. Közlése szerint csak arra hívták fel a figyelmet, hogy lehet a lakóhelyen kívül is szavazni, ha a választópolgárok éppen a bejelentett lakhelyüktől távol vannak ezen a napon. Az embereknek ugyanis tudniuk kell, miként élhetnek állampolgári jogaikkal - mutatott rá.

Az OVB először pénteken találta jogsértőnek a Civil Mozgalom felhívását, miután a párt honlapján olvasható "Mindenki szavazhat a Civil Mozgalomra" című cikkében igazolással szavazásra hívott fel olyan megyékben, ahol a párt nem tudott területi listát állítani. Az OVB keddi ülésén ismét téma volt a Civil Mozgalom felhívása, a testület szerint a párt módosított felhívása is törvénysértő.

Seres Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy a fővárosban - ahol nekik nincs területi listájuk - több tízezren jelentkeztek már át egyik kerületből a másikba. Ez egyes politikai erőknek érdeke lehet, annak ellenére, hogy erre a jog lehetőséget ad, és nem kell indokolni semmivel, miért szeretne valaki lakóhelyétől távol szavazni - fejtette ki. 

A mozgalom vezetője elmondta, az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése szerint burkoltan arra inspirálták az embereket, hogy a kilenc területi listájuk valamelyikére szavazzanak szimpatizánsaik. A döntés miatt módosítottak a honlapukon megjelent szövegen, de ezt is elmarasztalta az OVB 6:5 arányban, mondván, "tartalmilag nem történt változás, a kifogásolt tájékoztató módosított tartalma továbbra is a (...) megállapított jogsértést valósítja meg". Seres Mária arról is beszélt, hogy hatpárti kerekasztal-beszélgetést is kezdeményeztek, amire "négy párt talán jön", viszont a Fidesz álláspontjáról eddig nem kaptak tájékoztatást. A két közszolgálati televízió egy péntek esti beszélgetésben partner lenne, ám a pártok visszajelzéseit még várják - folytatta. 

Az MTI kérdésére a pártelnök kifejtette: nem csak arra kíváncsiak az emberek, hogy egy MSZP-Fidesz-vitában mi hangzana el, hanem talán fogékony lenne a társadalom egy építő, és nem provokatív jellegű beszélgetésre is, akár másik két párt között. Példaként hozta fel erre a legnagyobb és a legkisebb, országos listát állító párt párbeszédének ötletét. Seres Mária annak a véleményének is hangot adott, hogy "kétharmados parlamenti többséggel egy párt azt csinál, amit akar", és "sok negatív információ kering arról", mi lenne, ha ez megtörténne. Azt is megemlítette, hogy ők "valódi népképviseletre törekszenek", és nem függnek a befektetőktől, mivel "mögöttük nem áll pénz". Esélyeikről szólva kiemelte: a parlamenti frakció lenne az ideális, de már néhány képviselővel is elégedettek lennének, mert "lényeges dolgokról néhány ember is szólhat a parlamentben". Meglátása szerint választókörzetenként 3 ezer szavazatot kell majd összegyűjteniük egy-egy mandátumhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Országos listát állít Seres Mária mozgalma

Országos listát állít a Civil Mozgalom - jelentette be Seres Mária, az áprilisi országgyűlési választáson induló szervezet vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

MTI Itthon

Április 11.: hol várják az eredményeket a pártok?

Pártszékházban, irodaházban, illetve rendezvényközpontban tartják az országos listát állító pártok eredményváró rendezvényüket az országgyűlési választás április 11-i, első fordulójának napján - derül ki az érintett szervezeteknek az MTI-nek adott pénteki tájékoztatásából.

MTI Itthon

Hajrájához érkezett a választási kampány

Jövő csütörtökön tartják kampányzáró rendezvényüket a parlamenti választásra országos listát állított pártok - a Civil Mozgalom kivételével - és az április 11-i első fordulót megelőző kampánycsendig intenzíven folytatják a választók megnyerését célzó akcióikat a korteskedés hajrájában.

MTI Itthon

Jogsértő a Civil Mozgalom módosított felhívása is

Csak formailag tett eleget a Civil Mozgalom az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki határozatának, amelyben a testület eltiltotta a pártot a további jogsértéstől a párt internetes oldalán közölt felhívással kapcsolatban, de tartalmilag nem, így az OVB ismét eltiltotta a pártot a jogsértéstől.

hvg.hu Itthon

Politikusfigyelő adatbázis a hvg.hu-n

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

MTI Itthon

Seres Mária maximalizálná az öregségi nyugdíjat

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) elnöke szerint pártja legfontosabb feladata a pénzre és hatalomra éhes pártok féken tartása, vagyis a civil nyomásgyakorlás megjelenítése az Országgyűlésben.

MTI Itthon

Hét területi listányi ajánlás a jövő hétre

Hét területi lista állításához elegendő ajánlószelvényt adnak le a jövő hétig a tavaszi parlamenti választásokon a Civil Mozgalom színeiben induló jelöltek - közölte a mozgalom Győr-Moson-Sopron megyei aspiránsait bemutató szerdai sajtótájékoztatón Seres Mária elnök.

hvg.hu Vélemény

Seres Mária pártja indul Csornán

Seres Mária, aki annak idején népszavazást kezdeményezett a képviselők számla nélküli költségtérítésének megszüntetéséért, most párttá szervezte Civil Mozgalmát, amely indul a vasárnapi csornai időközi országgyűlési választáson. Jelöltjük egy nyugdíjas jegyzőasszony. Van-e egyáltalán esélyük? – érdeklődtünk a politikusasszonytól.

hvg.hu Itthon

Seres Mária mozgalma is indul a választásokon

A Civil Mozgalom története fordulóponthoz érkezett: a szervezet elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy elinduljon az országgyűlési választáson - közölte Seres Mária, a mozgalom vezetője kedden.

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől