szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem nyilvános helyszínen készült hangfelvétel került fel a YouTube internetes videómegosztóra, amin állítólag Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről, s ebben elismeri, a fideszes és a szocialista szavazókat is nyilvántartották. Az MSZP rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesz, az MDF szerint "a sötét jövő elkezdődött".

A Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatónak tulajdonított felvételen elhangzik, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

Zseniális ötletek

Kubatov Gábor Facebook-os rajongói oldalán nem esik szó az ügyről, az utolsó bejegyzés szerda 10 óra körül született, ebben Kubatov ezt írja: "Vannak zseniális ötletek a kampányban, az egyik ilyet szeretném megmutatni Nektek! Bp XVI. kerület, köszönjük :)!"

A felvételen az előadó azt mondja: "Régen úgy csináltunk egy kampányt, hogy a sötétben, az erdőben belőttünk egy sörétes puskával, és reggel, világosban összeszedtük a vadakat." Majd azzal folytatja: a - későbbi utalások alapján a 2009-es pécsi kampányban is alkalmazott - célkiválasztásoknál mind a 36 ezer 500 embert személyesen ismerték,  "tehát aki ott volt, azt mindegyiket személyesen ismertük, mindegyikről tudtuk, hogy hogy hívják, hogy hány esztendős, hogy milyen erős támogatónk, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe".

"Ha a pécsi kampányban feleennyi anyagunk van kint az utcán, de csak ezt a munkát elvégezzük, akkor is megnyertük volna a választást" - folytatja, hozzátéve, pontosan meg tudták mondani, hányan mentek el szavazni. "A 38 ezer emberből 22 ezernek tudtuk a telefonszámát" - mondja az előadó, majd ennek előnyeit egy példával szemlélteti: ha a kampány utolsó napján Páva Zsoltot lejárató kampány indult volna, akkor automata hívásokkal 22 ezer embert két órán belül el tudtak volna érni valamilyen ellenkező tartalmú üzenettel. "Ráadásul ismertünk 15 ezer olyan embert a városban, ennyi szavazatot kaptak a többiek, akik Páva Zsoltot elutasították. Tehát azt állítom, hogy név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint. Tehát meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják" - hangzik el a felvételen.

Az előadó ezen kívül azt mondja, infrastruktúrában nagyon sokat fejlődtek, áttértek egy új adatbázis-kezelési módra, amit az elnökséggel - kezdeti ódzkodásuk ellenére - sikerült elfogadtatnia.

Lendvai Ildikó szerint "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről. Az MSZP rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesz, valamint az Országos Választási Bizottsághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordul a Fidesz pártigazgatójának kiszivárgott kijelentései miatt - jelentette be szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke.

"Ha ez a hangfelvétel valódi, akkor a sötét jövő elkezdődött, a Fidesz állampárti, törvénytelen módszerekkel szabályos leltárt vezet minden magyar választópolgárról" - áll az MDF szóvivőjének közleményében. "Ebben az esetben beigazolódik az MDF gyanúja: a pécsi eset után a Fidesz jó eséllyel az ajánlószelvény-gyűjtést is törvénytelen adatbázis építésre használta fel" - teszi hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő hangsúlyozta: a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

Gyulai névjegyzékek

A Fideszt már a 2006-os választási kampányban is azzal gyanúsították, hogy nyilvántartást vezet a választópolgárokról. Az egyik gyulai esetről a hvg.hu-n is beszámoltunk: Békés megye 2. választókerületében a gyulai kistérségi társulás egyik ügyintézőjét távozásra bírták, mert munkahelyéről a gyulai szocialista polgármesterről küldözgetett lejárató leveleket. A munkatárs által hátrahagyott komputeren a választópolgárok nyolcezres névjegyzékét találták meg, a táblázatokon a személynevek, lakcímek mellett egybetűs kódok jelölték a választók Fidesszel kapcsolatos attitűdjeit. A számítógépről közjegyző jelenlétében emelték le az inkriminált adatokat, s az Országos Választási Bizottság (OVB) jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tett az ügyben, de arról nem foglalt állást a grémium, hogy az illegális adatbázis a Fideszhez kötődne.

A látszat mindenesetre arra utalt, hogy a gyulai körzetben a fideszes jelölt, Tóth Imre kampánya számára gyűltek az adatok. Tóth választói azonban nem vacilláltak, s bizalmukról biztosították a képviselőjelöltet, aki így az első fordulóban a szavazatok 45,46 százalékát szerezte meg fő vetélytársa, a szocialista Perjés Klára (43,18 százalék) előtt.

Népszavazás

Az MSZP szóvivője már 2007-ben úgy vélte, hogy "a Fidesz vélhetően csalással szedte össze népszavazási kérdéseihez a szükséges aláírásokat" - számolt be a  Hírszerző portál az MTI-re hivatkozva. Nyakó István akkor elmondta: a MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának bizonyítékai is vannak arról, hogy az aláírásgyűjtők feljegyezték az állampolgárok pártpreferenciáit. A szocialisták sajtótájékoztatón lejátszották műsorban elhangzott felvételt, amelyen egy fideszes kampányszervező arra "okítja" az aktivistát, jegyezze fel azt, miként fogadta az állampolgár.

A rádióműsorban elmondták, hogy birtokukba került a 2004-es nemzeti petíció és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és lakcíme mellett "sz" betűvel jelezték a szimpatizánst, míg kérdőjellel a bizonytalanokat, külön megjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanról van-e szó.

A szóvivő 2007-es nyilatkozata szerint az adatbázis létét igazolhatja, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, 48 óra alatt képesek 200 ezer aláírást összegyűjteni.

Nyakó idén sem lepődött meg

A legfrissebb Youtube-felvétel kiszivárgása után, szerda este Nyakó István a hvg.hu-nak elmondta, hogy ők már a tavalyi pécsi választáskor is szembesültek a Fidesz hasonló eljárásával. Akkor Kubatov Gábort egy benzinkút mögött lehetett látni, ahol listákat lapozgattak, mozgósítani mentek a többi aktivistával. Nyakót ezért nem érte most nagy meglepetés, csak annyiban, hogy ezúttal hangfelvétel formájában is bizonyítható mindez. Nyakó felhívta a figyelmet, hogy az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó ügyészségi, rendőrségi eljárást szorgalmaz az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal