szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi választásokon megszokottnál több fiatal vett részt a vasárnapi voksoláson - derül ki a Forsense kutatásából. Az intézet szerint ez az LMP-nek és a Jobbiknak kedvezett.

A felmérés szerint közös a két, újonnan parlamentbe jutott pártban, hogy szavazóik csaknem fele 35 év alatti, és csak 10 százalékuk 55 év feletti. Mindkét párt támogatóiról elmondható, hogy a 2006-os országgyűlési választáson mintegy 30 százalékuk még nem szavazhatott - olvasható az elemzésben. A Forsense adatai alapján a 24 év alattiak körében a Jobbik és az LMP a választók megközelítőleg 40 százalékának a szavazatát megszerezte, miközben a teljes szavazó népesség 24 százaléka voksolt rájuk.

A korábbi voksolások tapasztalata az volt, hogy a fiatalok kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályokhoz tartozók. A választás napján végzett Forsense-kutatás szerint ebben változás történt: a szavazáson részt vevő 35 év alattiak aránya megegyezett a teljes lakosságon belüli arányukkal. Az intézet elemzésében az is olvasható, hogy a választópolgárok mintegy 10 százaléka szinte csak az utolsó pillanatban döntött egyik vagy másik politikai erő mellett. Az MSZP-szavazók 90 százaléka bevallása szerint mindig is a szocialistákra szavazott - áll az elemzésben. Ebből az is következik, hogy a szocialista párt szinte egyáltalán nem tudott új szavazókat mozgósítani.

Az MSZP támogatói bázisa ráadásul az idősebb korcsoportokra szűkült: a párt szavazóinak kétharmada 55 évesnél idősebb - írja a Forsense elemzése, hozzátéve: a szocialista szavazók fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb nyolc általánost végzett. Ezzel szemben a Fidesz - miközben szavazóinak negyedét az elmúlt négy évben szerezte meg - az utolsó hetekben is tudott szimpatizánsokat gyűjteni. A pártra voksolók egytizede csak a választás előtti utolsó hónapban döntött; körükben azok vannak többségben, akik a Fidesz és a Jobbik között ingadoztak. A párt a legtöbb támogatót a 45 és 54 év közöttiek táborában mondhatja magáénak, de a Forsense elemzése szerint vasárnap a nyugdíjasok körében is felülmúlta az MSZP-t.

A kutatás alapján a Jobbik bázisának mintegy 60 százaléka az utóbb tíz hónapban sorakozott a párt mögé, a radikális párt választóinak 10 százaléka pedig az utolsó pillanatig mérlegelte szavazatát. Egy-két héttel a választás előtt az LMP szavazóinak mindössze kétharmada tudta biztosan, hogy a Lehet Más a Politikára szavaz, a biztos bejutáshoz és a 7 százalék feletti eredményhez szükséges egyharmadot az utolsó napok hozták meg számára - olvasható a Forsense elemzésében. Eszerint az LMP szavazótábora a leginkább kvalifikált: a párt választóinak 25 százaléka diplomás, további 60 százalék érettségizett. A Jobbik táborának legfontosabb karaktervonása pedig, hogy körükben kétharmadot is meghaladja a férfi szavazók aránya.

A Forsense adatai alapján a második fordulóban a vasárnap szavazók 87 százaléka venne részt biztosan. Az LMP tábora tekinthető a legkevésbé aktívnak, körükben 55 százalék ígéri biztosra a részvételét: 25 százalékuk még nem tudja, milyen pártállású jelöltre szavazna, 20 százalék a Fideszét, 10 százalék pedig az MSZP-ét támogatná.

 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Élő videoközvetítések: Jobbik, LMP, MSZP és MDF

Kollégáink a Jobbik és az LMP rendezvénye után a politikusok gyors távozása miatt kiürült MSZP-székházban jártak és készítettek élő videofelvételeket. Körútjukat az MDF-nél fejezték be.

hvg.hu Világ

Több esélyt adnak az LMP-nek, mint a Jobbiknak

Hosszabb távon az LMP-nek adnak nagyobb esélyt a „politikai túlélésre” a parlamentbe belépő két protestpárt közül azok a külföldi elemzők, akik szerint a Jobbik részben a Fidesz kiszorító stratégiája miatt előbb-utóbb felmorzsolódhat.

MTI Itthon

Balczó: a Jobbik a harmadik erő

Alig egy év alatt az MSZP-vel egy súlycsoportú párttá küzdötte fel magát a Jobbik, amely parlamenti pártként hajlandó támogatni az ország javát szolgáló törvényeket - mondta Balczó Zoltán vasárnap este a Jobbik eredményváró rendezvényén.

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró