Tetszett a cikk?

Az egyetlen körzet kivételével mindenütt vesztes pozícióból forduló MSZP a visszalépésről való gondolkodásra szólította fel az LMP-t, hogy így vessenek gátat a Fidesz kétharmados győzelmének. Időközben azt is bejelentették, hogy "gesztust" gyakorolnak és több helyen visszaléptetik szocialista jelöltjeiket.

Öngyilkosság lenne a szüzesség elvesztése azok esetében, akik szüzességi fogadalmat tettek - fogalmazott Karácsony Gergely, a választások első fordulójában 7,5 százalékot szerző Lehet Más a Politika kampányfőnöke, amikor arról kérdeztük, hogy hogyan reagálnak a szocialista párt visszalépést sürgető felhívásaira. Az MSZP elnöke Lendvai Ildikó hétfőn üzent az LMP-nek, szerinte így lehetne meggátolni azt, hogy a Fidesz kétharmados mandátumtöbbséget szerezzen az Országgyűlésben. Időközben azonban kiderült, az MSZP lépteti vissza négy jelöltjét.

Az LMP kampányfőnöke szerint szavazóik jó eséllyel elküldenék őket a fenébe, ha visszaléptetnék jelöltjeiket vagy akár csak arra kérnék a voksolókat, hogy szavazzanak az MSZP-re. Hogy a Fidesz esélye megvan kétharmadra, az nem az LMP felelőssége - mondta. „Mi megtettük, amit megtehettünk, az MSZP-nek meg csak azt tudom mondani: tetszettek volna jobban kormányozni” – fogalmazott.

©

Az LMP besegíthetne az MSZP-nek, megakadályozva így a kétharmadot, majd a parlamentben egyes, kétharmados többséget igénylő törvények módosításakor megkerülhetetlen tényező lehetne – szól a optimista verzió. De Karácsony erre is azt mondja: ha reális esély lenne erre, akkor sem csábulnának el, mert következetesen képviselniük kell korábbi ígéreteiket. Parlamenti szerepvállalásukról azt mondta: ha kétharmados országgyűlés alakul, akkor majd az lesz a meghatározó kérdés, hogy a Fidesz mennyire akarja a saját képére formálni a közjogi rendszert. „Ebben az esetben lehet, hogy sokszor csak az asztalt verhetjük majd, de jelen leszünk és kiállunk a számunkra és szavazóink számára fontos értékek mellett”- magyarázta, hozzátéve: természetesen az lenne a legkedvezőbb helyzet, ha ők lehetnének a mérleg nyelve.

Egy, a választások előtti felmérésére hivatkozva azt mondta az egykor a Medián közvélemény-kutatót erősítő Karácsony Gergely: a lehetmásos szavazók 60 százaléka nem megy el a második fordulóra, ha nincs LMP-s jelölt, 20 százalékuk pedig a Fideszre, 20 százalékuk az MSZP-re szavazna. Az LPM-s szavazók archetípusa a budapesti (vagy nagyvárosi) elsőszavazó lány, de vannak középen álló, kicsit balra húzó kiábrándultak és elkötelezett zöldek is.

A párt országos listavezetője, Schiffer András már a választások előtt leszögezte a Magyar Narancsnak adott interjújában, hogy nem lépnek vissza a második fordulóban. Az LMP már hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy abban a 13 választókerületben állva maradt jelöltjeikkel kapcsolatban nem számítanak egyéni befutókra. „A jelenlegi körülmények között nem esélyesek, persze ha a minket folyamatosan visszalépésre kérő MSZP gesztust gyakorolna, és ő léptetne vissza jelöltet a mi javunkra, akkor lehet, hogy az LMP-s szavazók azt másutt honorálnák. De ez kizárólag az ő döntésük”.

Lendvai Ildikó hétfői sajtótájékoztatóján már egy kérdésre válaszolva elmondta: nem zárja ki azt, hogy az LMP javára visszaléptetnek jelölteket. Ma délután pedig már be is jelentették a visszalépéseket. A fővárosban egyébként több mint tíz olyan körzet van, amelyben második helyen végzett az első fordulóban az MSZP és harmadik lett az LMP képviselőjelöltje, de ezek közül legfeljebb néhány körzetben lépnének vissza a szocialisták. A nol.hu információ szerint az MSZP Avarkeszi Dezső, Hatvani Csaba, Bárándy Gergely és Szabó Zoltán körzetében léptetné vissza jelöltjét a második forduló előtt.
   
Hatvani Csaba  26,05 százalékkal a főváros VI. kerületében végzett a második helyen a fideszes Illés Zoltán mögött, aki 48,63 százalékot kapott, harmadik helyen az LMP-s Kaszics Bálint áll 16,74 százalékkal.  Szabó Zoltán 24,39 százalékot kapott, ellenfele a VIII. kerületben a fideszes Fónagy János, aki 46 százalékon áll. Itt az LMP-s Moldován László 15,58 százalékot ért el.  Bárándy Gergely 28 százalékos első fordulós eredmény birtokában léphet vissza az egyik zuglói körzeten, ahol a fideszes Papcsák Ferenc 46,49 százalékon, az LMP-s Várnai László pedig 15,98 százalékon áll. Avarkeszi Dezső 28,69 százalékos arányt ért el a XXI. kerületben. Ott a fideszes Németh Szilárd (43,96 százalék) és az LMP-s Hudák János (14,27 százalék) között dőlhet el a verseny, ha a szocialista jelölt visszalép.

KA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól