szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Őrezredtől Orbán Viktor, a mandátumok többségét már az országgyűlési választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP szövetség miniszterelnök-jelöltje, de különböző nyilvános szereplésein látható, hogy a pártvezetőre vigyáznak "saját emberei"; Orbán Viktor védelméről a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága gondoskodik.

Az országos rendőrfőkapitány korábban és a jelenlegi választási időszakban is, az aktuális veszélyeztetettséget figyelembe véve, felajánlotta az ideiglenes védelem elrendelésének lehetőségét, amellyel sem korábban, sem most a miniszterelnök-jelöltek nem kívántak élni - tájékoztatta Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. Elmondta: jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök-jelöltek védelméről, ám a kormány a rendészetért felelős miniszter javaslatára más személyek - így a jelöltek - ideiglenes védelmét is elrendelheti, ha "az alkotmánnyal vagy a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük miatt, személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelme (védelmük) szükségessé és indokolttá vált".

Arra a kérdésre, hogy adnak-e tanácsokat a leendő miniszterelnöknek arra vonatkozóan, hol és hogyan jelenhet meg, a szóvivő azt válaszolta: szükség szerint, ha a biztonságot érintő kéréssel fordulnak az őrezredhez, akkor szakembereik ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a szükséges segítséget, tájékoztatást megadják.

A leköszönő miniszterelnököket egyébként mandátumuk lejárta után, még egy évig "utóbiztosítás" illeti meg.

A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) kormányrendelet kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére.

Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak. A védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendelet kimondja, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

A rendelet szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke tisztségének megszűnését követően még egy évig utóbiztosításra jogosult, ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjármű illeti meg hivatásos sofőrrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Orbán Viktor Gordiusznál: kérdések, kérdések, kérdések

Orbán Viktor, a Fidesz vezetője és leendő miniszterelnök a választások első fordulójának éjszakáján azzal nyugtázta győzelmét, hogy élete legnehezebb feladata előtt áll. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egymásnak gyökeresen ellentmondó igényeknek kellene egyszerre érvényt szereznie. Csak a gazdasági szükségszerűségeket nézve is sokkal több a kérdés, mint a kész válasz.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A kétharmad sem ad sérthetetlenséget Orbánnak

Csapdákat és támadási felületeket is rejteget a Fidesz számára a kétharmados többség, egyes törvényeknél saját képviselőivel is konfliktusba kerülhet az Orbán Viktor vezette kormány. A Political Capital kutatási igazgatóját, Krekó Pétert faggattuk arról, milyen előnye és hátránya származhat a Fidesznek a várható kétharmados többségből.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Megüti-e Orbán a Jobbikot?

Most az a fontos, hogy Orbán mit mond és tesz a két forduló között Északkelet-Magyarországon. Elmegy-e és mit mond Edelényben, ahol akár győzhet is a szélsőjobb? Kimondja-e Pétervásárán vagy Tiszavasváriban, hogy nem fogja tűrni a rasszista uszítást és a törvénytelenséget, és kormányfőként megígérheti, se a magyar állam, se az EU fejlesztési pénzét nem kaphatja az, aki erre vetemedik? A világ várja és elvárja, hogy így tegyen.