szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatan vásárolták meg a határidő lejártáig, szerdáig a Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat dokumentációját - tudta meg az MTI csütörtökön a közmédiumot felügyelő közalapítvány illetékesétől. Az elnöki posztért indul Such György, a közrádió jelenlegi elnöke, Szayly József rádió-alelnök, Heal Edina, a Sláger Rádió volt vezérigazgatója, illetve Balogh Gábor ügyvéd, rádiós rendező. Az ötvenezer forintos pályázati anyagot két olyan személy is megvásárolta, aki nem járult hozzá nevének közléséhez.

A rádióelnök az MTI megkeresésére elmondta: már márciusban jelezte, hogy kész indulni a pályázaton. Az pedig, hogy beadja-e végül a dokumentumot, attól függ, hogy lát-e esélyt az általa megkezdett szakmai munka folytatására.   Such György márciusban levélben jelezte a kuratóriumnak, nem él azzal a médiatörvény adta lehetőséggel, hogy pályázat nélkül hosszabbítsa meg elnöki megbízatását. Döntése indokaként az MTI-nek akkor azt mondta, hogy a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökségben nem volt konszenzus a jelöléséről, így a pályázat nélküli hosszabbítás lehetőségével nem kíván élni.

A másik aspiráns, Szayly József rádiós alelnök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy elsősorban azért pályázott, mert úgy tartja: a jelenlegi médiaszabályozás tarthatatlan és korrekcióra szorul. Erre most azonban - mint mondta - "megteremtődni látszik" a politikai háttér. Úgy folytatta, "júniusban a kialakult helyzet ismeretében, Such Györggyel történt egyeztetés után, széleskörű támogatottság esetén" fog pályázatot beadni a posztra. A pályázat kiváltása egyelőre "az ambíció és a szándék jelzése volt." Hozzátette: ha a mostani elnök pályázatának beadása mellett dönt, akkor ő nem nyújtja be a sajátját. Ezt azzal indokolta, hogy a rádióelnökkel mindig is "sikeres és harmonikus" volt az együttműködésük.

Az MTI megkereste a most ügyvédként dolgozó Balogh Gábort, a volt rádiós rendezőt is, aki elmondta: már négy éve, az előző elnökválasztás idején is pályázott. Hozzátette: átvette ugyan a pályázati csomagot, ám még gondolkodik rajta, hogy elindul-e a megmérettetésen. Mint kifejtette, ma nincs olyan közmédium, amely maradéktalanul ellátná feladatát; így csak akkor érdemes nekivágni a pályázásnak, ha van esély a "valódi értelemben vett közszolgálatiság megteremtésére, és ez nemcsak a közmédiumok vezetőitől függ" - nyilatkozta.

Az MTI megkereste Heal Edinát, a Sláger rádió volt vezérigazgatóját, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. A rádiós szakember 2009 decemberében vált meg a kereskedelmi rádiótól.  A Magyar Rádió elnöki posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje június 30., a kiírás szerint a pályázatokról július 22-ig születik döntés. Az új elnök 2010. augusztus 1-jétől töltheti be a posztot négy évre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél