szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Iroda (OVI) becslése szerint tíz "kritikus" szavazókör lehet a második fordulóban, ahol elhúzódhat a szavazás. Erről Virág Rudolf, az OVI vezetője beszélt az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén.

Az OVI vezetője közölte: néhány kivételtől eltekintve várakozásuk szerint - a kommunikációs és szervezési intézkedések hatására - 19 órakor valamennyi szavazókörben befejeződhet a voksolás második fordulója. Emlékeztetett rá: a választás első fordulójában 23 olyan, igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör volt, ahol este 19 óra után fejezték be a szavazást. Ebből 18 volt a fővárosban (a XI., a XIII., a XIV. és a XVII. kerületben), egy-egy pedig Pécsett, Miskolcon, Győrben, Szegeden és Debrecenben. A 23-ból tízben lesz második forduló, mivel a többiben az első fordulóban sikerült képviselőt választani.

Még a második fordulóban is jelentős számú igazolással szavazó választópolgár fog megjelenni az OVI adatai szerint Budapest 3. számú, III. kerületi egyéni választókerületében (1300), a 19. számú, XIII. kerületi (1900) és a 16. számú, XI. kerületi választókörzetben körülbelül ugyanennyi. Vidéken egyedül Miskolcon van viszonylag sok igazolással szavazó, körülbelül 600, de ezek közül csak körülbelül 440 szavazhat. Mint mondta, április 25-én 57 egyéni választókerületben, 391 településen lesz voksolás, ezekben ennyi kijelölt szavazókör van.

E választókörzetekben összesen 23 ezer igazolással szavazó van, ebből már felvetette magát a névjegyzékbe 7.740. A további több mint 15 ezer igazolással szavazó azonban még nem vetette fel magát a névjegyzékbe, így ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak majd a voksoláskor, mint a névjegyzékben már szereplők.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Igazolással szavazók: rendeletmódosítást kér az OVI

Rendeletmódosítás mellett kommunikációs és szervezési eszközökkel is próbálja gyorsítani az igazolással szavazást az országgyűlési képviselők választásának második fordulójában az Országos Választási Iroda (OVI). Virág Rudolf, az OVI vezetője a részletekről csütörtökön tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB).

HVG Itthon

Itt a parlamenti névsor!

A HVG megpróbálta összeállítani a T. Ház új névsorát – abból kiindulva számoltunk, hogy a Fidesz–KDNP minden egyéni mandátumot megszerez.

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért